Gisteren ging hij in première, Steve Jobs, de film over de beroemde én beruchte Apple-goeroe. Michael 'Fassy' Fassbender zet een geweldige Jobs neer, ondanks dat hij uiterlijk nauwelijks op hem lijkt, en Kate Winslet speelt de enige vrouw in het originele Macintosh-team, Joanna Hoffman.

Profetisch
'Hamlet keer twee,' zo noemt Kate Winslet de film in Bazaar (hup, snel naar de kiosk!), en ze kon tijdens onze tête-à-tête nauwelijks blijven stilzitten van enthousiasme, zo blij is ze met het eindresultaat, en zo graag wil ze de film verkopen. Want het is geen makkelijke hapslikweg biopic; het voelt meer als een toneelstuk, door de drie bedrijven waarin de film is opgedeeld, en door de watervallen van dialogen. Daar staat scriptschrijver Aaron Sorkin bekend om, zie bijvoorbeeld de (nog altijd fenomenale) tv-serie The West Wing en de film over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, The Social Network.

'Voor mij is de film een teken des tijds,' vertelde Kate ons. 'Steve Jobs was bijna profetisch in zijn visie hoe belangrijk technologie in ons leven zou worden, kijk hoe intens we allemaal met social media omgaan! Nu pas snapt de wereld waar hij het over had, en is er de techniek voor handen om zijn geavanceerde ideeën waar te maken.'

Ironisch
Maar denk niet de film één lange Apple-commercial is. 'Dat zei een journalist vanmorgen tegen me, tijdens een groepsinterview. Ten eerste was dat nog niet eens bij me opgekomen, en ten tweede heeft Apple dat ook helemaal niet nodig. Ik hoefde alleen maar naar de tafel te gebaren waar een dozijn iPhones lag om het gesprek op te nemen. Een paar weken geleden nam ik thuis door het raam een foto van een zonsondergang, en toen ik hem goed bekeek, moest ik echt om mezelf lachen. Het was een prachtige foto van een prachtige zonsondergang, en middenin de foto zie je in het raam het Apple-logo weerspiegeld. Apple wist zelfs een zonsondergang binnen te dringen! Ironisch, niet? Het laat zien hoe alom vertegenwoordigd Steve Jobs is, hoe hij de manier waarop wij communiceren heeft beïnvloed. Fantastisch, als je het goed gebruikt. Maar je moet ook weten wanneer je dat ding moet neerleggen en gewoon gezellig met elkaar moet eten.'     

Lees meer over Steve Jobs en twee andere belangrijke mannen in Kate's leven (Leo en haar echtgenoot Ned Rocknroll) in het exclusieve interview dat we met Kate hadden in het decembernummer van Bazaar.  

youtubeView full post on Youtube