Lepel jij ook met gemak in een halfuur een heel Frans kaasje weg? Je bent niet de enige. Onderzoekers hebben dan ook uitgevonden dat kaas net zo verslavend is als drugs. Dat komt door het melkeiwit caseïne, dat in kaas en andere zuivelproducten voorkomt. Die stof triggert de opiaat-receptoren in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor verslavingen.

Drugs

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Michigan en onderzocht welke stoffen fungeren als de 'drugs van de voedselwereld'.

De onderzoekers ontdekten dat pizza een van de verslavendste soorten voedsel was, voornamelijk door de laag kaas erop.

'Vet leek in gelijke mate een voorspellende factor voor problematisch eetgedrag, ongeacht of er sprake was van symptomen van voedselverslaving', zegt een van de onderzoekers, Erica Schulte, tegen Mic.

Zuivelcrack

Dr Neal Barnard van het Physicians Committee for Responsible Medicine zegt dat caseïne uit elkaar valt tijdens de vertering en dan een hele zooi opiaten vrijgeeft, genaamd casomorfinen. Sommige wetenschappers geloven dat de invloed van kaas zo nadrukkelijk is dat ze eraan refereren als 'zuivelcrack'.

Diverse studies hebben al aangetoond dat casomorfinen connecten met onze opiaatreceptoren, die worden gelinkt aan het controleren van pijn, beloning en aantrekkingskracht in de hersenen.

'Casomorfines spelen echt een spelletje met je dopamine-receptoren en triggeren dat verslavende element', vertelt voedingsdeskundige Cameron Wells aan Mic. Lekker hoor!