Voor de meesten is het leven één grote zoektocht naar geluk. Maar is geluk echt haalbaar of een kwestie van 'chasing rainbows'? Harvard-psycholoog Robert Waldinger zegt van wel. En dit is volgens hem hét geheim tot waar geluk.

Tijdens zijn onderzoek, dat maar liefst 75 jaar duurde, werden zo'n 700 mensen onderzocht op hun leefkwaliteit, sociale activiteiten en werksfeer. Elke twee jaar werden ze ondervraagd en om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten. De grote conclusie: goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder.

Slecht nieuws voor de singles onder ons dus, want het zijn dus de (liefdes)relaties die ons het meest vreugdevol maken. Daarbij zijn vooral de volgende punten belangrijk:

01 Hechte relaties

De mensen die in het onderzoek een hechtere band met hun vrienden, familie en omgeving hebben, zouden gezonder en gelukkiger zijn dan hun minder sociale medemens. Ook leefden ze langer, in tegenstelling tot de eenzamere mensen. Eenzaamheid heeft bovendien een slechte invloed op het mentaal functioneren, de nachtrust en het algemene welzijn van een persoon.

02 Kwaliteit - geen kwantiteit - van relaties is het belangrijkst

Maar alleen in een relatie zitten is niet genoeg. Immers, stelletjes die constant ruzie maakten en weinig empathie voor elkaar hadden - zogenaamde 'hoge conflictshuwelijken' - zouden minder gelukkig zijn dan mensen die single waren.

Verder zou het effect van de kwaliteit van de relatie leeftijdsgebonden zijn. Zo zouden mensen tussen de leeftijd 20 jaar en 30 jaar meer waarde hechten aan het aantal relaties dat ze hadden, terwijl de kwaliteit van de relatie meer invloed zou hebben op het sociale en psychologische welzijn mensen van boven de 30 jaar.

03 Stabiele, ondersteunende huwelijken

Sociaal in contact staan met anderen is goed voor onze mentale en fysieke staat. Mensen die getrouwd zijn zonder ooit te scheiden, (tijdelijk) uit elkaar zijn geweest of 'serieuze problemen' te hebben gehad, zouden na hun vijftigste veel beter presteren bij geheugentests en minder kans hebben op dementie.

Over het algemeen concludeerde Waldinger, die zijn verhaal ook al tijdens onderstaande TED Talk deed, zijn onderzoek als volgt: 'Over these 75 years, our study has shown that the people who fared the best were the people who leaned in to relationships, with family, with friends, with community.'

youtubeView full post on Youtube

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>