Omdat de IKEA niet altijd in de buurt is en oma's nu eenmaal niet het eeuwige leven hebben: een stappenplan gehaktballen maken, verkregen van de experts bij onze Hearst-collega ELLE Eten.

HET GEHAKT

In principe kun je alle soorten gehakt gebruiken, als het maar vers is, van goede kwaliteit en liefst biologisch. Belangrijk is wel dat het gehakt niet te mager is: mager gehakt, zoals kip- of kalkoengehakt, zorgt voor droge ballen en dat is precies wat we niet willen. Voor een sappige, maar niet te vette bal kun je het best half-om-half gehakt gebruiken. Koop het bij de slager, dan weet je zeker dat je goede kwaliteit vlees in de kuip hebt én dat het gehakt niet te fijn is gemalen. We willen tenslotte gehaktballen, geen moesballen.

GEBRUIK EEN BINDER

Om te zorgen dat de ballen sappig blijven en niet uit elkaar vallen, kun je een binder gebruiken. Een binder zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het bakken en dat de eiwitten die in het vlees zitten niet taai worden. Voeg voor stevige doch sappige ballen wat paneermeel en een eitje toe aan het gehakt. Heb je dat niet voorhanden, wat in melk geweekt en uitgeknepen brood werkt ook.

GIJ ZULT KRUIDEN

Misschien wel het belangrijkst van allemaal: kruid je vlees! Gehaktballen zijn niet zomaar ballen gehakt, hoewel de naam anders doet vermoeden. Kruiden zijn key. Wat je toevoegt aan je bal is helemaal aan jou, maar je ballen worden altijd beter van een fijngesnipperd uitje, een schep mosterd, een scheutje Worcestersauce, wat zout en versgemalen peper. Verder kun je denken aan wat fijngehakte peterselie of basilicum, een scheut ketjap, een kleingesneden teen knoflook, een schep tomatenpuree, wat sambal, een snuf nootmuskaat of kerrie, geraspte parmezaanse kaas of zelfs pijnboompitten - alles kan, 't is jouw feest.

KNEDEN

Maak voordat je aan het kneden slaat je handen nat. Dit voorkomt dat het gehakt aan je handen blijft plakken en het straks overal blijft zitten behalve in de kom. Let op: kneed totdat alle ingrediënten gemixt zijn en geen minuut langer. Te lang kneden kan er voor zorgen dat je gehaktballen taai en rubberachtig worden. Houd het kort dus, ter voorkoming van stuiterballen.

GEDULD IS EEN SCHONE ZAAK

Laat na het kneden het gehakt minstens een half uur rusten in de koelkast. Dit geeft het gehakt wat stevigheid terug zodat je er nog knappere ballen van kunt draaien. Bovendien behouden ze eenmaal in de pan dan beter hun vorm. Zorg dat alle ballen dezelfde grootte hebben, dan zijn ze precies tegelijk gaar.

KLAAR? BAKKEN MAAR

Wij vinden het het lekkerst als onze gehaktballen rondom een donkerbruin korstje hebben. Verhit een goeie klont boter in een braadpan en wacht tot het schuim is verdwenen. Voeg de ballen toe en bak ze op middelhoog vuur rondom bruin. Zet daarna het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ze nog 20 minuten tot een half uur garen, afhankelijk van de grootte. Draai de ballen af en toe om zodat ze gelijkmatig garen. Voor supersappige gehaktballen kun je 300ml runderbouillon toevoegen voordat je het deksel op de pan doet.


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?


Bron: ELLE Eten