Zomer is Nederland… Tsja. Maar nee, we klagen niet. Ben jij nou gek. Zelfs als het regent is er genoeg te beleven aan onze eigen Hollandse kust. Sterker nog: bij een groot aantal van onze favorieten aan - of op een steenworp van - de zee, is het binnen zelfs nog net wat beter dan buiten. En als de zon dan toch gaat schijnen, zit je mooi dichtbij het vuur. Voilà, dit zijn Bazaars beste tips aan de kust, of daar heel dichtbij:

Hippie Fish, Zandvoort (Noord-Holland)

We beginnen met een heuse onvervalste strandtent, en wel een behoorlijk populaire. Want nieuw, van eigenaren die bij strandtent Ubuntu het klappen van de zweep leerden kennen, opvallend goed van het eten en drinken en vooral beeldschoon. En dus terecht populair. Hippie Fish doet het wel het best op mooie dagen ja, maar ook met minder weer (mits in het seizoen, ze zijn helaas niet het hele jaar open), een cadeau aan de kust. Overigens heeft Hippie Fish ook een woest aantrekkelijke privé-ruimte. Sterker nog: een privé strandtent, net iets naast de 'hoofd-Hippie Fish'.

Domburgse Bier- en Melksalon, Domburg (Zeeland)

Domburg is een knap dorp en het beste van dat dorp aan de Zeeuwse kust moet de Domburgsche Bier en Melksalon zijn. Een lokaal voor ontbijt (bovenal), lunch, koffie en nog wat te winkelen ook. De Domburgsche Bier en Melksalon zit in een oud pand in het Domburgse centrum(pje) en is zo'n zaak die je zou verwachten in, zeg, Amsterdam. Hip, dat is het, maar ook ongecompliceerd gezellig en authentiek. De naam komt van de salon die er in 1911 al zat: een kleine zaak voor een biertje waar je meteen je melk in kon slaan. Precies 100 jaar later werd de salon opnieuw geopend. Bij binnenkomst vallen de grote stellingkasten op rechts op, vol met streekproducten (Zeeuws bier van de Peelander en Tons Mosterd onder andere) en serviesgoed. Links staat de enorme koffiebrander achter de ouderwetse houten toonbank. Het is hier een zoete inval, met dank aan het gastvrije, jonge stel dat de zaak runt. In de winter en in het najaar zit het volk aan de grote stamtafel of in de lichte erker, in de zomer in de gezellige binnentuin die in 2015 is uitgebreid met de tuin van de buren. Vooral het ontbijt is populair: goed belegde boterhammen, met gehaktbrood of met boerenachterham, een hardgekookt ei, augurk en mosterdmayonaise bijvoorbeeld, gevulde croissants en tosti's. Yoghurt met huisgemaakte muesli en honing is er ook. 's Middags is het tijd voor een hamburger van De Vegetarische Slager, courgettesoep met munt of een salade met feta en olijven. Kun je daarna mooi door naar restaurant de Visbar of het Badpaviljoen, beide in Domburg.

Tijn Akersloot, Zandvoort (Noord-Holland)

Tijn Akersloot is écht favoriet onder de strandtenten. Vroeger, toen we nog jong en recalcitrant waren, vonden we Tijn vooral voor 'kakkers' maar inmiddels snappen we de aantrekkingskracht volledig. Ten eerste is Tijn Akersloot het hele jaar open. Ten tweede staat de tent net buiten de drukke boulevard van Zandvoort maar er dicht genoeg bij om er met de trein en een behapbaar stuk lopen te kunnen komen. Ten derde is het er ruim genoeg om je af te kunnen zonderen, ook al is het druk. Er is een open haard voor koude dagen en het personeel is altijd goedgemutst. De steenovenpizza's, dunne, knapperige net echte Italiaanse exemplaren, zijn om niet te missen en in de zomer staat met een beetje geluk de gazpacho van watermeloen en salade van geroosterde gele bieten op de kaart. En vistaco's. De iconische Tijn Akersloot-zomer-barbecue brandt tegenwoordig het hele jaar door regelmatig, ook in de winter bij geschikt weer. Tijns Winter-BBQ werd een feit en ineens blijken er veel meer mooie weekenddagen dan je dacht.

Pure C, Cadzand-Bad (Zeeland)

Naast sterrenrestaurant Oud Sluis, dat onlangs zijn deuren sloot, is er in de buurt nóg een restaurant van de aantrekkelijke chef Sergio Herman. Dat restaurant staat in het Zeeuwse Cadzand, volgens Herman het Ibiza aan de Noordzee. Dat klopt eigenlijk ook wel: Cadzand wordt steeds populairder met restaurant Pure C op de tweede verdieping van het Strandhotel als trendsetter. Plus Hermans jongste openingen in dezelfde badplaats: het AirCafé en AirRepublic. Loungen, cocktails, hippe muziek, knap volk, zon, zee en je hebt die ultieme Ibiza-vibe te pakken, zo zit dat. Dat, en goed, heel erg goed eten. In vergelijking met het vroegere Oud Sluis laat Herman bij Pure C een wat toegankelijker menu serveren. Dat doet hij allerminst alleen: aan het dagelijkse roer staat de jonge kok Syrco Bakker die niet alleen door Herman opgeleid werd, maar eerder in de leer was bij Jonnie Boer en Gordon Ramsay. Het menu? Dat kan kort: pure foodporn. Neem de tijd, ga voor de lunch zodat je alles nog beter beleeft en kunt blijven hangen tot zonsondergang. Bestel zo veel gangen als je budget je toestaat – je kunt altijd nog een slaapkamer van het Strandhotel in rollen. Aan de buitenkant van dat Strandhotel wordt in samenwerking met ontwerper Piet Boon hard gewerkt aan een upgrade. De oplevering staat gepland voor 2018.

Breakers Beach House @ Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk (Zuid-Holland)

Ah, Hotel Huis ter Duin, een klassieker en laten we daar nu dol op zijn. Want oude-chique is de juiste chique. Bovendien heeft Huis ter Duin een 'stukje' The Hamptons in de Lage Landen gecreëerd in de vorm van de strandtent Breakers Beach House. En ja, daar is het meer dan heerlijk. Neem vooral je rieten strandmand mee en trek je sleehakken aan, want die zijn hier helemaal op hun plek. Eten doe je er bijvoorbeeld Japanse omelet met garnalen, wakadori kip, witte kool, noodles en bosui –verrukkelijk. Vakantie, weer of geen weer.

Club Zand, Castricum (Noord-Holland)

Voor de hele dag, maar nog belangrijker: voor het hele jaar, twaalf maanden lang, zeven dagen per week. Bovendien is Club Zand zo'n aantrekkelijk adres uit de strandtentenboeken: tikkeltje hippie, vleugje boho, wat white wash hier en vooral veel ongedwongenheid daar. Hangen doe je in de rotan(hang)stoelen voor de deur, met je blik op de zee. Los van de stunning looks is Club Zand favoriet omdat het strandpaviljoen hoort bij Castricum aan Zee, ook wel Bakkum aan Zee genoemd. Geen 'echte' badplaats zoals Zandvoort of Noordwijk aan Zee – er woont niemand en er is geen boulevard – en daardoor is het er over het algemeen stukken minder dichtbevolkt. Strand (in 2014 zelfs verkozen tot het schoonste van Nederland), bos, duinen en Club Zand, c'est tout. En een koud biertje.

Key West Beach House, Utrecht (Utrecht)

Stel, je hebt een marketingdiploma op zak en je ziet een buitenkansje in een buitengebied aan het water in het hart van het land. Dan doe je daar natuurlijk iets mee. Zo verging het horecaondernemer Jos van der Lee, eigenaar van Key West Beach House, een strandpaviljoen aan de Haarrijnseplas, tussen Maarsen en Vleuten dat opende in 2014. Klinkt vreemd, een strandtent in het midden van het land, maar eenmaal bij het paviljoen aan de plas lijkt het werkelijk of je aan de kust vertoeft. Tijdens de zomermaanden is het er een komen en gaan van daggasten, in de winter spot je er rustzoekers en wandelaars, net als op het strand. Het interieur van het paviljoen is ontsproten aan het brein van Van der Lee, al kreeg hij wat hulp bij de uitvoering. Waar je maar kijkt zie je strandreferenties: een tafel van drijfhout, vissen en zeesterren, ook van hout, hier en daar een reddingsboei en een vloer die doet alsof-ie van zand is. Laid back, dat is Key West, zowel in looks als in uitstraling: niks moet, alles mag. Zelfs de bediening is relaxed, chill zoals ze zelf zeggen, maar in a good way en immer gastvrij. Je kunt er terecht voor een (eenvoudig) ontbijt, lunch, diner en voor de borrel.

Barbarossa Beach, Scheveningen (Zuid-Holland)

Strandtent Barbarossa staat als een huis. Een beetje te veel van het Ibiza-goede misschien maar of je er nu van houdt of niet: de zaak is mooi vanbuiten en vanbinnen. Veel wit, veel hout, veel leer, een open haard en een flinke klodder navyblauw. De Barbarossa-kitchen onder leiding van Ray Meere serveert fusiongerechten uit de traditionele mediterrane en Aziatische keuken. Dat is lekker. Hooguit een tikkeltje aan de dure kant, maar hé, Barbarossa is dan ook not your average strandtent. Wel even reserveren. Alleen open in het zomerseizoen. Dat loopt van begin april tot eind september.

Het Badhuys, Vlieland (Waddeneilanden)

Wie ongeveer óp het strand wil slapen boekt een kamer in het Seeduyn Hotel, een prima hotel waar honden ook welkom zijn. Groot, schoon en comfortabel zijn de kamers, niks meer aan doen, maar, MAAR: het grootste pluspunt van Seeduyn is het bijbehorende strandpaviljoen, het Badhuys. Het is een strandpaviljoen zoals die behoort te zijn met ligstoelen en zitjes voor de van het zeezout vergrijsde houten pui. Voor de deur hang je het best in de katoenen strandstoelen en als de zon in de zee zakt en de lucht roze kleurt boven het brede, witte strand, is alles piekfijn in orde. Het hoogtepunt vindt tijdens de zomermaanden op de vrijdagavond plaats. Dan is het namelijk Vismarkt bij het Badhuys en staat er een grote barbecue opgesteld waar vis gegrild wordt. Oesters (niet van de grill), alle soorten witvis, garnalen, enzovoort enzoverder. O, en nachochips uit de oven met gesmolten cheddar, roomkaas, tomatensalsa en guacamole, die hebben ze ook. Bovendien: het Badhuys is het enige strandpaviljoen van Vlieland dat het hele jaar door blijft staan.

Corazon, Noordwelle (Zeeland)

Alweer een strandzaak die het hele jaar open mag blijven – pracht van een ontwikkeling. Aan de voet van de Brouwersdam staat de knappe, onlangs nog compleet vernieuwde beachclub. Rotan stoelen op het terras, lekkere loungebanken, op gezette tijden een strandbarbecue en de pulled pork is een aanrader.

De Jongens, Bergen aan Zee (Noord-Holland)

No-nonsense in het schildersdorp Bergen aan Zee. Geen moeilijk gedoe, geen ingewikkelde termen, geen belachelijke prijzen. Een halve gegrilde kip met brood voor € 9,95 bijvoorbeeld, die komt van poelier Ackermann, volgens velen de beste poelier van Alkmaar.

Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk (Zeeland)

Wolphaartswatte? Wolphaartsdijk, juist ja. Nooit van gehoord? Niet zo gek want heel veel te doen is er niet, al mag je vanaf nu het Zeeuwse dorp wel in je geheugen opslaan. Hier, aan de jachthaven van Wolphaartsdijk, met een prachtig uitzicht over het Veerse meer, staat namelijk restaurant Meliefste. En bij Restaurant Meliefste kookt Thijs Meliefste, een van de geliefdste chefs onder vele food-connaisseurs in Nederland en België. Hij liep stage bij driesterrenrestaurant The Fat Duck in Londen, kookte als souschef bij Het Gebaar in Antwerpen (één Michelinster) en bij het Katseveer in Wilhelminadorp (ook één Michelinster). Toen werd het tijd voor een eigen zaak. Gasten worden meer dan hartelijk ontvangen, is het niet door Thijs zelf, dan is het wel door zijn partner en gastvrouw Anuschka. Die hartelijke toon wordt de rest van je verblijf voortgezet: bij Meliefste geen dichtgeknepen billen of overbodig duur gedoe. Jezelf overleveren aan de kunsten van Thijs en Anuschka, dat doe je er wel. Kiezen kan niet, je geeft hooguit aan wat je allergieën of dieetwensen zijn. Daarna volgt een wijnarrangement (doe jezelf een plezier en bestel dat) en een uitgebalanceerd zevengangenmenu. Wat daarop staat verschilt per seizoen en het aanbod in de streek, maar Thijs maakt graag en veelvuldig gebruik van fermentatie. Het resultaat is steevast een lopende band aan kunstwerkjes op porselein. Hulde ook tot slot voor het Bob-wijnarrangement: glazen met bodempjes wijn voor kleine drinkers.

Strandpaviljoen De Kwartel, Den Haag (Zuid-Holland)

Op zoek naar een rustige spot? Dan ben je bij De Kwartel aan het perfecte adres. Verscholen achter de duinen van de Vogelwijk in Den Haag – goed zoeken en je komt er, in oase van rust die De Kwartel is. Ga met honger: de keuken van De Kwartel is opvallend goed en op de wijnkaart staan ruim 150 verschillende wijnen.

Strandzuid, Amsterdam (Noord-Holland)

Strandzuid is al een tijdje een begrip in Amsterdam, maar wat je misschien nog niet wist, is dat de enorme zaak, verstopt achter de RAI, net voor de opening van het zomerseizoen heropende na een flinke verbouwing. Die verbouwing is op zijn zachtst gezegd goed uitgepakt: een plaatje is de zaak geworden. De bediening moet nog even wennen aan de drukte, wat Strandzuid helemaal een topper maakt voor op minder mooie dagen: stukken minder stress en de lucht die roze kleurt boven het water helemaal voor jullie alleen.