1. Château de Dirac, Dirac (Zuidwest Frankrijk)

Het Franse stel Hubert en Isabelle werd hun drukke bestaan in Parijs zat en besloot hun drie bloedjes van dochters en twee honden op te pakken om naar het platteland te verhuizen. Ze vonden een kasteel in een klein slaapdorp op een uur rijden vanaf Bordeaux, knapten het op, betrokken zelf het hoofdgebouw en creëerden in de bijgebouwen een bed and breakfast. Et voilà, de geboorte van Chateau Dirac was een feit. Let wel: het betreft hier een typisch geval don't try this at home, of je moet het doorzettingsvermogen, geduld en bovenal fantastisch veel smaak hebben. Alles werd eigenhandig verbouwd en ingericht door Isabelle die overduidelijk interieurstyliste is en haar interieur & accessoirelabel Les petites emplettes vanuit zowel Parijs als Dirac runt (dat gaat meer dan prima, klik maar eens naar de website). 2016 was het eerste jaar dat Chateau Dirac gasten aannam, voorzichtig nog, en in de zomer van 2017 is het kasteel voor de echt open. Mocht je gaan, vraag Hubert dan vooral een eenvoudige lunch te bereiden. Perfecte pitstop onderweg naar Biarritz. chateaudedirac.fr

2. La Fermette Lot, Le Grand Plessis-Saint Août (Midden-Frankrijk)

In het midden van Frankrijk, zo'n acht uur rijden vanaf Amsterdam, een kleine drie uur onder Parijs, runnen de Nederlandse Harold en Johan hun Franse vakantiehuis met een verve en bezieling waar je u tegen zegt. Hun romantische, bijzonder smaakvol ingerichte huis is een goede mix van landelijk en vintage en staat in het midden van een gigantische tuin vol fruitbomen. Het vakantiehuis is geschikt voor maximaal 6 personen: er zijn drie slaapkamers (met authentieke houten vloer) op de eerste verdieping, boven de woonkamer met houtkachel en originele terracottategels. Sowieso is de kachel een graag gezien accessoire bij La Fermette Lot: ook in de woonkeuken staat een houtkachel, vlakbij de lange uitnodigende tafel, en in eerder genoemde enorme thuis staat een buitenhaard. Voor de barbecue en lange, perfecte zomeravonden. lafermettelot.nl

3. La Guérite, Cannes (Cote d'Azur)

Geen logeeradres maar een beeldschone strandtent op een eigen eiland voor de kust van Cannes. Komen doe je er met een veerdienst die, heus, niet al te lastig op te snorren is maar… Voor wie lui is / geen zin heeft om te zoeken / niet met 'het pleps' op de veerdienst wil (pleps? We waren toch in Cannes?) belt voor een reservering naar het restaurant en boekt meteen een overtocht met de VIP-shuttleservice. Kost je 25 euro per persoon voor een ritje van nog geen tien minuten. Dat is decadent, ja, maar wel zo leuk. Opstappen doe je ter hoogte van club Le Baoli aan de rand van de haven. Tien minuten later word je galant van je privéschuitje af geholpen door het volledig in blauwwit gestoken personeel. Ga vooral niet naar de wc… Daar blijkt namelijk nog een klein en gezellig mini-terras-plus-restaurant te zijn waar je voor de helft van het geld kunt eten. Had iemand ons dat verteld, dan hadden we dat gedaan. Weet je van niks, zet dan je verstand op nul, schroef je vakantiebudget omhoog en dompel je onder in de verwennerij die La Guérite is met nadien een verkoelende plons in het helderblauwe water voordat je de Rive weer opstapt. Onvergetelijk. Er is overigens ook een vestiging op St. Barth. restaurantlaguerite.com

4. Chez Jane, Montcuq (Dordogne)

In de Franse Dordogne zou je zomaar in het kleine dorp Montcuq kunnen belanden, een romantisch plaatsje gelegen aan de rivier de Lot waar niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets gebeurt. Of nee, dat is niet waar: er is een wekelijkse markt. Op die markt mag je twee stalletjes eigenlijk niet missen: de Engelse dame met overheerlijke notentaart, pruimen in wijn en jam, en de kruidenvrouw. Slapen doe je bij Chez Jane. Jane herself is een Engelse dame die al geruime tijd in Frankrijk woont. Haar huis is in het centrum van Montcuq en is alles wat je hoopt van een rustig, toch typisch Frans verblijf: gezellige inrichting, veel kunst (door Jane gemaakt) en niet onbelangrijk: lekker eten, ook door Jane gemaakt. Tips in de omgeving? Jane is je man. airbnb.nl - chezjane

5. Les Chambres de L'Imprimerie, Beaune (Noordoost Frankrijk)

Met de auto op weg naar de Cote d'Azur? Dan ben je vást op zoek naar een logeeradres ergens in het midden. In comes Les Chambres de L'Impimerie in het dorp Beaune. Het kleine hotel heeft slechts vijf kamers die stuk voor stuk anders en met veel liefde gestyled werden door het koppel dat het vakantieoord runt. Huizen doet Les Chambres de L'Imprimerie in een oude drukkerij net buiten het centrum van Beaune. De ontvangst is meer dan hartelijk en enthousiast, de bedden zijn fantastisch, het ontbijt met huisgemaakte jams is precies goed en wordt met liefde verzorgd door gastvrouw Marie en de omgeving… De omgeving is wijnwalhalla de Bourgogne. Wat wil je nog meer? Misschien dat gastheer Sébastien je alles kan vertellen over wijn, lekker eten en restaurants in de omgeving. Must see in Beaune is Hospices de Beaune, een armenhospitaal opgericht in 1443, tegenwoordig een museum. chambres-de-limprimerie.fr

6. d'une île, Rémalard (Midden-Frankrijk)

Ook in het midden van Frankrijk, ruim anderhalf uur onder Parijs en ook gerund door een Nederlands koppel (net als La Fermette Lot dus), is d'une île een parel. Het Enschedese stel noemt hun d'une île niet voor niets een eiland: geen water in de omgeving maar een zee van prachtige Frans 'niets'. Beeldschoon is de plek en de uitgelezen tip voor wie een onbezonnen relaxvakantie wil. De twee scheppen er namelijk genoegen in om het verblijf van iedere gast als een 'productie' te zien. Wat zoveel wil zeggen dat ze er alles (álles) aan doen om je verblijf onvergetelijk te maken (zonder dat je iets van alle inspanningen merkt – dat is het nog wel het allerknapst). Er wordt gekookt as you please en hoewel de twee steengoed zijn in de vega-keuken, mogen ze ook veel vis en vlees uit de omgeving op tafel zetten, maar altijd met mate. Ben je in de buurt – of bijna in de buurt – rijd dan in elk geval een blokje om zodat je aan kunt schuiven voor één van de overheerlijke lunches die vaak bestaan uit een grote schaal gevuld met groenten en vis of vlees van het seizoen vooraf, een hoofdgerecht eveneens naar gelang het aanbod en met een fikse kaasplank toe. Duur is dat allerminst: 28 euro voor de drie gangen. Wel even bellen van te voren. duneile.com

Onderzoek heeft uitgewezen: dit is de allermooiste airport ter wereld >