Doe je producten met vet per definitie al in de ban? Hoeft echt niet zo rigoureus; tegenwoordig weten we dat vetten gezond zijn, ze ons eten op smaak brengen, vitamines leveren en onze eetlust temmen. Oftewel: vetten zijn onmisbaar in een gevarieerd eetpatroon. Dit zijn negen voorbeelden van gezonde, vette producten op een rij.

1. OLIJFOLIE

Olijfolie is geurig, maakt écht alles een tikje lekkerder en is verkrijgbaar in talloze varianten. Olijfolie bestaat vooral uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Bovendien bevat olijfolie vitamine E én antioxidanten (polyfenolen) die je bloedvaten in goede conditie helpen te houden.

Tip: wil je bakken en braden? Neem dan niet de dure extra vierge variant maar de gewone olijfolie. Bij het bakken gaat de verfijnde smaak van de olie sowieso verloren.

2. HARING & MAKREEL

Sommige vetten zijn zo essentieel dat er aanbevolen hoeveelheden voor zijn opgesteld. Als ze niet in je voeding voorkomen, loop je dus risico op tekorten. Let vooral op de visvetten 'eicosapentaeenzuur' en 'docosahexarrnzuur'. Voor het tongstruikelgehalte worden ze meestal afgekort tot EPA en DHA of simpelweg omega 3-vetten of visvetzuren. DHA is een belangrijke bouwsteen voor je hersenen en speelt een rol bij het gezichtsvermogen. EPA en DHA zijn goed voor je hart en bloeddruk. Van deze visvetzuren moet je gemiddeld 450 milligram per dag binnenkrijgen. Makreel en haring barsten hiervan! Deze visjes zijn ook nog eens goed betaalbaar, bevatten vitamine D en zijn erg lekker - ook niet geheel onbelangrijk.

Eet ze tijdens de lunch als broodbeleg of verwerk ze in een lekkere salade. Lust je geen vis? Voorkom een tekort aan EPA en DHA door visoliecapsules te slikken.

3. TAHIN

Noten staan bekend als erg gezond, maar vergeet ook de zaden niet. Ook die zijn rijk aan gezonde vetten. Tahin bijvoorbeeld, gemaakt van sesamzaad. Heel lekker op brood en onmisbaar in de hummus. Eén lepel tahin bevat 90 kcal en 8 gram vet, waarvan 4 gram onverzadigd.

4. AVOCADO

Tja, de avocado kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken; het is de enige fruitsoort die vet bevat, en dan ook nog eens in gulle hoeveelheden. Avocado bevat vooral onverzadigde vetten. Heerlijk als tussendoortje, in salades, als broodsmeersels, in smoothies, als.. ja, wat niet eigenlijk?

5. LIJNZAAD

Lijnzaad is niet alleen prima betaalbaar, het barst ook nog een van de smaak. Én het is rijk aan omega 3-vetzuren. Tip: neem de gebroken variant, die wordt iets beter verteerd. Of gebruik lijnzaadolie.

6. WALNOTEN

Er zijn ook plantaardige bronnen van omega-3; walnoten zijn hier een goed voorbeeld van. In principe kan ons lichaam uit dit plantaardige vet zelf de visvetten EPA en DHA maken. Dat lijkt ideaal als je geen vis wilt eten - of als je het gewoonweg niet lekker vindt -, maar uit de praktijk blijkt dat die omzetting maar moeizaam verloopt. Toch blijft het een goed idee om regelmatig walnoten te eten, want ze houden je bloedvaten soepel.

7. KOKOSOLIE

Kokosolie bevat verzadigd vet, en dan wel een hele bijzondere soort (de middellange ketenvetzuren). Deze worden wat gemakkelijker verteerd dan andere vetten waardoor ze snel energie leveren. Duursporters gebruiken daarom vaak kokosolie als een van hun energiebronnen. Het voordeel van kokosolie is ook dat het zich heel goed laat verhitten in de keuken: ideaal voor wokgerechten.

8. POMPOENPITOLIE

Ben jij een echte keukenprinses, dan weet je dat vet de allerbelangrijkste drager van smaak is. Want ja; een tomatensaus is lekker, maar met een scheut olijfolie komt de smaak pas echt tot zijn recht. Als je bijzondere oliën gebruikt, wordt je eten dus extra smaakvol. Probeer eens pompoenpitolie. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak, is rijk aan vitamine E en onverzadigde vetten. Gebruik het in salades of als dip voor bij je brood.

9. PARANOTEN

Alle noten zijn rijk aan gezonde vetten, maar paranoten hebben nóg iets bijzonders: ze bevatten veel selenium. Dit mineraal is erg belangrijk voor je weerstand en als antioxidant. Een portie van vier tot vijf paranoten per dag is al voldoende om een lage weerstand op te krikken.

Bron: Women's Health