We've all been there, daar, achter je computer, met een blanco pagina voor je waarop een mail getikt moet worden. In keurig Engels. Je cursor knippert geduldig, terwijl jij ongeduldig je hersenen kraakt. Hoe te beginnen? Geen paniek. Hulp is hier. Engelse taalcoach Buffi Duberman heeft een paar handvatten.

Ontvanger

Weet aan wie je je mail richt. Je kunt beginnen met Dear Mr Jones, of Dear Sam, maar nooit met Dear Sam Jones. Begin in elk geval niet met alleen het woordje Dear zonder daar iets achter te plaatsen, zoals je in het Nederlands wel gewoon Beste kunt schrijven. In het Engels betekent alleen dear schat).

Als je de naam van de persoon niet weet, kun je zeggen Dear Sir/Madam (als je een meer Britse stijl van schrijven hanteert), of To Whom It May Concern, voor een meer Amerikaanse stijl. Maar probeer eerst iemands naam op te snorren, desnoods via Google.

Mrs, Ms, of Miss?

Er is een groot verschil tussen die drie dus be een beetje careful.

  • Mrs wordt gebruikt voor vrouwen die getrouwd zijn en de naam van hun echtgenoot hebben aangenomen.
  • Miss wordt gebruikt wanneer een vrouw niet getrouwd is, of een dame jonger dan achttien jaar.
  • Als je het niet zeker weet, gebruik dan Ms (uitgesproken als 'MIZ'). Dit is geschikt voor vrouwen die single, gescheiden, weduwe, samenwonend, uit elkaar en al het andere zijn.
  • Gouden regel: Gebruik Ms tenzij je zeker weet dat iemand een Miss of een Mrs is.

IJsbreker

Goede en vriendelijke ijsbrekers zijn zinnetjes als:

'Thank you for responding to my email.'

'It was great meeting you at the conference.'

'I heard so much about you from my colleague, that I just had to reach out.'

I'm looking forward to...

Ja, to what? Ik zie deze fout heel vaak voorbijkomen. Eindig je mails vooral niet met: 'I'm looking forward to meet you.' Het moet zijn:'I'm looking forward to meeting you/hearing from you/seeing you again/welcoming you to our office.' Eindigen op -ing, dus. Nu kan ik de slimmerik willen spelen en je vertellen dat het te maken heeft met het feit dat het komt doordat het prepositional objects zijn, maar laat me gewoon zeggen dat na het woordje to, je een werkwoord plus + -ing krijgt. Je kunt trouwens zowel 'I'm looking forward to' als'I look forward to' gebruiken.Beide juist, maar de tweede vorm is informeler.

Greetz

Voor wie nog weleens greetz of greets wil tikken aan het eind van een mail: foei! Dat is een verkorting van groetjes, en we schrijven Engels, dus dan wordt het altijd nog iets als greetings. Maar dat wordt eigenlijk alleen op kerstkaartjes gekrabbeld (Season's Greetings). Ziehier een kort filmpje met meer info. Als je echt niet weet wat je moet zeggen, is het beter om Best te zeggen als je professioneel wilt klinken, en Warmly als het wat vriendelijker en amicaler mag.

Ik hoop van harte dat je iets aan deze adviezen hebt! Meer weten over mijn coaching? Doe mee aan mijnCommunicate Better In English Masterclass Series in april, waar ik al mijn tips and tricks zal delen over presenteren tot uitspraak - en alles wat daartussen zit.