'You have as many hours in a day as Beyoncé.'

Da is. Da is. Maar we hebben niet as many kaboutertjes die a) het huis poetsen, b) de boodschappen doen, ons c) van A naar B sjezen, d) onze afspraken beheren en freaking e) die zorgen dat we daar ook nog 'ns op tijd komen. Dus. Die quote snijdt alvast geen hout.

Maar! Hij is wel aan de hand. Want we willen met z'n allen liefst zo druk mogelijk zijn, waarmee we eígenlijk willen zeggen: zo belangrijk mogelijk. Want, nee, we willen niet average maar awesome als koosnaampje. En we willen niet een beetje, maar alles. ALLES. En voor wie alles wil, die heeft het maar beter druk, anders kun je willen tot je een ons weegt, maar krijgen, ho maar.

Voor wie ondanks alle drukte toch een paar minuten over heeft, zou eigenlijk het artikel 'ns moeten lezen dat Quest aan druk-zijn wijdde. Daarin komt niet alleen naar voren dat vrouwen zich, ondanks hetzelfde aantal uren vrije tijd, drukker voelen dan mannen (want we multitasken vaker, en doen aan emotion work), er wordt ook geopperd dat we het steeds drukker krijgen. Toch knap, met al die bezorgservices, stofzuigers, vaatwassers, en andere tijdbesparende slimmeriken.

Volgens Quote heeft dat drukker worden alles te maken met je smartphone. Wisten we eigenlijk best, want wie doet er niet buiten werktijd nog een mail de deur uit? 'En als je in je vrije tijd met je werk bezig bent, al is het in gedachten, kan je dat een gevoel van tijdsdruk opleveren.'

Maar of we dat ook érg vinden... Druk zijn geeft iemand status, stelt Harvard Business School in Boston en schrijft Quest. Je tijd wordt schaarser, en daarom begerenswaardiger - niet alleen voor jezelf, maar ook voor derde partijen. Om die status te krijgen hoef je het volgens dames heren onderzoekersniet écht druk te hebben. Je kunt de boel bedotten door af en toe te laten vallen hoe vol je agenda is, en gewoon net te doen alsof je sensationeel veel om handen hebt. Fake it untill you het echt druk hebt, dus.

Productiviteit is een belangrijke waarde in de westerse wereld, maar als het je echt teveel wordt, dan is daar volgens het artikel gemakkelijk iets aan te doen: 'Om tijd te besparen moet je stoppen met krampachtig zoveel mogelijk activiteiten in zo min mogelijk uren stouwen, want dat komt de ontspanning niet per se ten goede. Een kwestie van keuzes maken.'

Dus niet: efficienter al je taken willen uitvoeren en afvinken, maar wel: mínder taken op je todolijst zetten en je dag niet meer willen volplempen. 'We plannen ons suf om maar het maximale uit onze vrije tijd te halen, maar volgens onderzoekers van Washington University in St. Louis (VS) vergalt al dat geplan wel ons plezier.' En zo is het. Laten vallen die handel - op z'n minst deels.

Het hele artikel van Quest lees je trouwens hier.