De kankerdiagnose van Koning Charles, die hij afgelopen februari met de wereld deelde, kwam destijds als een grote shock. Dat de koning nog maar net gekroond was en nu al met een ziekte als deze te kampen krijgt, is niet niks. De 75-jarige koning heeft zijn werkzaamheden voor de nabije toekomst grotendeels neergelegd, een keuze waar hij volgens familie moeite mee heeft. Hij kijkt er dan ook naar uit om zijn taken snel weer op te pakken en hoopt op een bezoek aan Australië in oktober. Dat is een positieve kijk, en toch vragen velen zich in het licht van de omstandigheden ook af wat er nou precies zou gebeuren, mocht Koning Charles onverhoopt toch overlijden. Welke protocollen worden er gevolgd? Wat zou het betekenen voor het gezin van prins William en Kate Middleton, de troonopvolgers die middenin hun eigen strijd tegen kanker zitten?

Hoe morbide het ook klinkt: deze vraag is niets nieuws. Een familie als deze moet op alle mogelijkheden voorbereid zijn, en daarmee is ook hetgeen dat staat te gebeuren bij een overlijden al tot in detail uitgestippeld.

Dit is waarom Kate Middleton haar ziekte bekendmaakte zonder prins William aan haar zijde >

king charles iii diagnosed with cancer
Samir Hussein//Getty Images

'Operation Menai Bridge': wat gebeurt er als Koning Charles overlijdt?

Waar dit gedetailleerde plan in het geval van Koningin Elizabeth de inmiddels beroemde codenaam Operation London Bridge kreeg, geldt voor Charles de naam Operation Menai Bridge (speculatie is dat de term brug gebruikt wordt om een overgang te symboliseren). Dit plan moet zorgen dat zowel de openbare aankondiging als de begrafenis soepel verlopen. Hoe vroeg deze ontwikkelingen al beginnen wordt duidelijk in The Crown: de Menai Bridge wordt genoemd in aflevering 9 van het vierde seizoen, toen Charles de dood ontliep tijdens een lawine-ongeluk in een Zwitsers resort in 1988 en zijn moeder het codewoord onthulde.

Wat er allemaal komt kijken bij Operation Menai Bridge? Nicoletta Gullace, PhD en expert op het gebied van de koninklijke familie, deelt met Reader's Digest dat allereerst de minister een telefoontje krijgt met de code 'operatie Menai Bridge', en vervolgens de regering. Nadat ook de regeringen van de 39 landen die onderdeel uitmaken van de zogenoemde 'Commonwealth' op de hoogte zijn gebracht, krijgt BBC de nodige informatie om zich voor te bereiden. Zij mogen het nieuws dan nog niet met de wereld delen.

Tijdens deze fase wordt ook familie van Charles op de hoogte gebracht. Vervolgens doet het paleis verschillende publieke aankondigingen op eenzelfde moment: volgens oude gewoonten met een briefje aan de poort van Buckingham Palace, maar ook online en via sociale media. Op datzelfde moment mogen ook BBC en andere pers het nieuws delen.

Een periode van rouw wordt aangekondigd, vlaggen gaan halfstok en kerkklokken in het hele landen zullen luiden op hetzelfde moment.

Een koninklijke biograaf onthult voor het eerst hoe prins William écht over 'The Crown' denkt >

Prins William wordt koning en Kate wordt Koningin

Hoewel de kroning een wereldwijd gevolgd moment is, wordt William al koning op het moment dat zijn vader overlijdt. De dag na het overlijden van Charles worden de nodige documenten ondertekend en legt William een eed af. Hij gaat dan ook het balkon van St James's Palace op om het publiek voor het eerst in zijn nieuwe rol toe te spreken, en geeft waarschijnlijk ook een eerste televisietoespraak. De verwachting is dat William in de dagen na het overlijden het land rondreist om het publiek in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Wales en Schotland te ontmoeten.

Kate wordt de zogenoemde 'queen consort', wat simpelweg betekent dat ze de vrouw is van de koning, en - in tegenstelling tot haar schoonmoeder, 'queen regnant' Elizabeth - geen grondwettelijke macht heeft. Ook is ze officieel geen staatshoofd. Wat haar taak dan wel is volgens de officiële regeling? Het zo goed mogelijk ondersteunen van William in zijn nieuwe verplichtingen als koning. In de volksmond zal naar Kate overigens wel gewoon als Queen Kate verwezen worden.

Queen Camilla wordt géén Queen Mother

Toen koningin Elizabeth II de troon besteeg, nam haar moeder de titel Queen Mother aan, om verwarring met haar dochter de vorstin te voorkomen. Maar als koningin Camilla haar man zou overleven, zou er iets anders gebeuren. Camilla zou waarschijnlijk de titel Queen Dowager, oftewel 'de weduwe van een koning' krijgen. De beslissing over de titel ligt uiteindelijk bij William, net als het lot van een hoop andere aspecten van Camilla's leven.

De opvolgingslijn verandert, ook voor Prins Harry

Prins George is na het overlijden van Charles eerste in lijn is voor de troon. Maar, niet alleen George krijgt een nieuwe titel: ook zijn zus en broer, prinses Charlotte en prins Louis, én Prins Harry krijgen nieuwe titels met de verschuiving. Prins Harry gaat één stap omhoog en wordt vierde in de rij voor de opvolging, na alle kinderen van William en Kate. Het is onwaarschijnlijk, maar mocht Koning William onverhoopt moeten aftreden of overlijden voor George meerderjarig is, dan zou Harry zijn rol moeten opvolgen.

queen elizabeth ii platinum jubilee 2022 platinum pageant
Max Mumby/Indigo//Getty Images