‘We hebben geen strik!’ benadrukte Danique Dobbe enthousiast toen ik het afgelopen weekend haar erg stijlvolle pop-up bezocht en complimenteerde. De zaak die tot de nok toe gevuld was met vintage interieur, kunst van Julie Haverkamp en andere hebberigmakende spullen, was versierd met lichtroze, zoete details. Maar geen strik dus, legde ze uit, ‘want die heeft iedereen al.’ Ik had er nog niet zo bewust over nagedacht, maar ben het roerend met haar eens. De strik is overal, en zoals met veel zaken in het leven hebben we dat te danken aan TikTok.

Dit zijn ze: de belangrijkste modetrends voor 2024 >

Gaan we te ver met de strik?

Scroll door TikTok en je wordt doodgegooid met video's en beelden van willekeurige objecten met een strik. Ieder feestje is versierd met een strik: van wijnglas tot voorgerecht tot snack. Een augurk met een strik erom? Ineens erg cute. Een wijnglas ziet er ook een stuk gezelliger uit met strik, net als een afstandsbediening of - jawel - een wc-rol. Ik wil geen zeikerd zijn, maar de coquette girl household-stijl wordt nu wel een beetje eentonig. Bovendien is de gemiddelde TikTok-trend niet meer dan een kortstondige opwelling die op het moment zelf aanvoelt alsof-ie voor altijd zal blijven, maar niks is minder waar.

Toch gaat de modewereld er flink mee aan de haal. Sterker nog, misschien was New York Fashion Week wel eerder dan TikTok? De strik werd daar al veelvuldig gespot in de collecties van onder andere Sandy Liang, Tanner Fletcher en Helmut Lang. De coquette-esthetiek domineert, met de Agora Hills videoclip van Doja Cat die misschien wel de kroon spant. Zelfs Julia Fox, die normaal eerder gothic dan girlie door het leven gaat, is fan.

instagramView full post on Instagram

Een verlengde van de girlie-trend

Dat de strik zo populair is, hebben we te danken aan de girlie-trend die al enige tijd gaande is op - jawel - TikTok. Een trend die, zo schreef collega Sanne van Rij, inspeelt op vrouwen als 'meisjes' en een gevoel van jeugdigheid en lichtvoetigheid teweegbrengt. Maar ook een gevoel van solidariteit en een safe space waarin fouten gemaakt mogen worden en imperfectie de boventoon voert. Of de strik daar expliciet aan bijdraagt? Dat is de vraag. Wel gaan er al video's rond van vrouwen die een sierlijke strik op het lichaam laten tatoeëren. Mocht je dat doen uit een gevoel van solidariteit of omdat je al van jongs af aan geen genoeg krijgt van de strik: prima, you do you. Maar denk vooral niet dat dit een trend is die nooit meer zal verdwijnen. Ik durf de klok erop gelijk te zetten dat het niet lang meer duurt voordat we de strik massaal bestempelen als cheugy (de TikTok-omschrijving van iemand die 'te hard probeert' en daardoor niet meer cool is).

Mocht je wel iets met die strik willen vanuit esthetisch oogpunt of om solidariteit te benadrukken, neem dan eens een kijkje op het TikTok-account van Sean Altman, die duizelingwekkend veel manieren bedacht om een strik in je outfit te verwerken. Strik erom en klaar, dus.