Het overlijden van Queen Elizabeth II maakte veel los in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Met een leeftijd van 96 jaar en een kwakkelende gezondheid was het overlijden alles behalve een verrassing, maar tóch een grote schok. Ze zat ruim 70 jaar op de troon en was daarmee een van de langst zittende vorsten ooit. Inmiddels zijn we heel wat ceremonies verder en is het programma van King Charles' kroning officieel bekend gemaakt.

Dit verandert er nu Queen Elizabeth II is overleden >

Datum kroning King Charles

Elizabeth nam haar taak als vorstin van Engeland van het begin af aan zeer serieus en bleef tot het eind haar ambtelijke taken zorgvuldig uitvoeren. Na haar overlijden werd de 73-jarige Charles III per direct koning van het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen maanden, waarin de kersverse koning óók het verlies van zijn geliefde moeder moest verwerken, was er absoluut geen tijd om stil te zitten. Zo werd hij officieel benoemd tot koning tijdens de Accession Council, had hij tal van afspraken met wereldleiders en deed zijn eerste toespraak als koning. Alhoewel Charles dus al druk bezig is om zijn nieuwe rol als koning te vervullen, laat de officiële kroning nog even op zich wachten.

Het is traditie om in Engeland een langere periode van rouw te hebben na het overlijden van een vorst, wat ertoe leidt dat de kroning van de troonopvolger enkele maanden later plaatsvindt. Zo werd Queen E zelf koningin op 6 februari 1952 en werd ze pas gekroond op 2 juni 1953; bijna anderhalf jaar later. Dit keer zal het niet zo lang duren, maar moeten we wel nog even wachten. Eerder werd bekend dat de kroning plaats zal vinden op zaterdag 6 mei 2023. De locatie van de kroning is op Westminster Abbey, waar alle kroningen de afgelopen 900 (!) jaar plaatsvonden en wordt geleid door de aartsbisschop van Canterbury. De kroning zal dezelfde religieuze gebruiken in acht nemen als voorgaande kroningen, maar voelt moderner aan in lijn met onze tijdsgeest, aldus een statement van het Britse koningshuis. Koning Charles zal geen outfit changes doen, zoals voorgaande keren het geval was, waardoor de ceremonie maar één uur duurt in plaats van de hele dag.

Controversiële datum

De gekozen datum is nogal controversieel, want het is dan de verjaardag van Archie Harrison Mountbatten-Windsor, de zoon van Prins Harry en Meghan Markle die die dag vier jaar wordt. Nu Meghan en Harry geen werkende royals meer zijn, is het niet bekend of zij de kroning ook daadwerkelijk zullen bijwonen. Het is ook nog onbekend hoe de datum van de kroning is gekozen, al is deze precies acht maanden na de dood van Queen Elizabeth. Of het een sneer is naar Meghan en Harry weten we niet, maar opvallend is het wel - zeker als je de afgelopen ruzies en meningsverschillen tussen Charles en Harry erbij in beschouwing neemt.

Hoe de kroning eruit gaat zien

Plannen voor de kroning worden beschreven onder de codenaam Operation Golden Orb en deze zijn gericht op Charles' visie; een kleinere én modernere monarchie. Voor Charles is het vooral belangrijk dat de kroning inwoners van het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid biedt feest te vieren met familie en vrienden, zo lezen we in een officieel statement. Op 6 én 7 mei vinden er dan ook verschillende feestelijke activiteiten plaats, zoals feesten en lichtshows op straat en concerten in Windsor Castle.

Eindelijk is bekend wie er gaan optreden tijdens het kroningsconcert van Charles, niemand minder dan Katy Perry, Lionel Richie, Take That en Andrea Bocelli verschijnen op het podium. Gelukkig maar, want eerder kon Charles enkel op afwijzingen rekenen. Het concert is niet alleen voor de royals weggelegd: door een speciale loting maken duizenden Britten kans erbij aanwezig te zijn. De festiviteiten op straat zijn voor iedereen toegankelijk

Dan is er natuurlijk ook nog het officiële gedeelte, dat in Westminster Abbey plaatsvindt. Dit gedeelte van de kroning ziet er iets traditioneler uit, maar duurt op verzoek van Charles minder lang dan voorgaande kroningen. Koning Charles en koningin-gemalin Camilla stappen 's ochtends bij Buckingham Palace in de Diamond Jubilee State Coach, de koets die in 2012 werd gemaakt vanwege het 60-jarig troonjubileum van Queen Elizabeth II. De tocht leidt gaat onder anderen langs The Mall en Parliament Square naar Westminster Abbey, waar de ceremonie om 11 uur lokale tijd (12 uur in Nederland) begint. Daar wordt de eed afgelegd, wordt de koning gezalfd met olie én ontvangt hij de rijksappel en scepter. Niet te vergeten is natuurlijk de symbolische plaatsing van de kroon op het hoofd van Charles. Na afloop verschijnt hij op het balkon van Buckingham Palace, naast zijn vrouw Camilla, William, Kate en hun kinderen.

Eerder dit jaar legde Queen E een verklaring af in een brief met de wens dat haar schoondochter 'Queen Camilla' mag worden genoemd, ná het overlijden van de majesteit zelf. De man van Elizabeth, prins Philip II, heeft nooit een soortgelijke titel gekregen. Philip II bleef zijn hele leven prins-gemalin.

De toetredingsraad van Charles was de eerste ooit die werd uitgezonden op televisie. Met dit in gedachte, gaan we ervan uit dat ook de kroning live te volgen is.

Waar is de kroning te zien?

Uiteraard zendt de BBC de gehele kroning uit, maar de ceremonie is waarschijnlijk ook te zien op NPO 1 of 2 en op een Belgische zender. Ook het concert wordt door de BBC uitgezonden.