Janneke Niessen is techondernemer en investeerder. Ze zit in het bestuur van verschillende organisaties, spreekt op evenementen, schrijft voor meerdere publicaties en geeft bedrijven en de overheid advies, alles op het snijvlak van technologie, talent, investering en diversiteit.

Dit artikel is onderdeel van Bazaars nieuwe zomernummer. Je bestelt 'm nu online of vindt ons nieuwe nummer in geselecteerde boekhandels.


Janneke Niessen over bedrijven als familie

Bedrijven maar ook werknemers zeggen graag: wij zijn one big happy family. Het idee erachter is waarschijnlijk positief en het klinkt leuk, maar wat een bedrijf nodig heeft om goed te presteren is een sterk team, niet een familie. Binnen sterke teams is ruimte voor inhoudelijke discussie, houden mensen elkaar verantwoordelijk, is er vertrouwen en een gedeelde visie. Duidelijke grenzen zijn belangrijk voor productiviteit en juist die grenzen worden in een sterke familiecultuur vaak niet gerespecteerd. De onvoorwaardelijke toewijding die in die cultuur wordt gevraagd zorgt voor een slechte teamdynamiek met te weinig accountability. En als je werk voelt als familie zal ontslag voor de werknemer heel persoonlijk voelen en voor de werkgever als verraad. Het is denk ik heel gezond om te accepteren dat een werkgever-werknemerverhouding een tijdelijke en zakelijke relatie is. Een bedrijf houdt niet van je en zal je dus laten gaan als dat beter is. Niet leuk, wel realistisch.Hoewel ik het combineer met een warboel aan vage grenzen en uitzonderingen is mijn basisuitgangspunt dat ik werk aan de ene kant en familie en vrienden aan de andere kant gescheiden houd. Werk is een groot deel van mijn leven en nog meer van mijn hoofd dus in de vrije tijd die ik heb, heb ik vaak geen zin om over werk te praten of zakelijke relaties tegen te komen. Ik moet er niet aan denken om op het hockeyveld over een investering te moet praten, bij mijn favoriete koffiebarretje over de ontwikkelingen in tech en tijdens een avondje uit iemands vragen te beantwoorden over de impact van AI. Door ook met andere dingen bezig te zijn krijg ik juist energie voor mijn werk. En andere mensen en een andere omgeving helpen ook om nieuwe creatieve ideeën te krijgen. Waar ik die twee werelden dus graag gescheiden houd heb ik tegelijkertijd in de loop der jaren veel vrienden gemaakt die ik via werk heb leren kennen. Zakelijk is er helemaal niet meer altijd een link, maar de vriendschap is wel gebleven. Op die manier komt werk dus wel mijn privéleven binnen maar de persoonlijke connectie is daar altijd groter dan het zakelijke belang. Andersom is voor mij echt een hele harde no-go. Ik neem nooit vrienden of familie in dienst.

Dit artikel is een preview van Bazaars nieuwe zomernummer. Je bestelt 'm nu online of vindt ons nieuwe nummer in geselecteerde boekhandels.