Deze zomer wordt de zomer van Anna Drijver (39), met maar liefst drie projecten op haar planning. En niet de minste! Zo vertolkt ze een hoofdrol in de bioscoopfilm Het Geheugenspel naar de gelijknamige bestseller van Nicci French, hét schrijversduo waarvan Anna zelf groot fan is. Ook speelt ze in de Vlaams-Nederlandse Netflix-serie Knokke Off én is ze de samensteller van de korteverhalenbundel Zomeravond, uitgegeven door het CPNB voor de campagne Zomerlezen. Een van de verhalen uit Zomeravond lees je nu al in Bazaars literatuurspecial, die je cadeau krijgt bij aankoop van ons nieuwste zomernummer.

Anna's liefde en focus voor haar projecten, en hoe ze nieuwe terreinen verkent, zoals het maken van podcasts, het schrijven van boeken en scenario’s en zelfs het spelen in een opera in 2021 raakt de mens. En dat alles naast haar rol als moeder en vrouw van een minstens zo getalenteerde acteur. Geen wonder dat ze de cover van Bazaars zomerissue siert en voor de camera van Bazaar-fotograaf Anne Timmer verscheen mét twee collega's met wie ze deze zomer een creatieve familie vormt. Niet alleen haar creatieve familie, ook haar eigen vader was betrokken. Hij stelde zijn oldtimer beschikbaar voor de covershoot en reed de blikvanger hoogstpersoonlijk naar de shootlocatie. Zo kwamen de gekozen artistieke én de echte familie van Anna Drijver samen. In een intiem gesprek onthult ze meer over haar dromen en uitdagingen. ‘Als ik een rol niet krijg denk ik tegenwoordig al snel: nou ja, dan niet. Een jaar of tien geleden kon ik volop piekeren waarom ik niet gevraagd was. Natuurlijk loop ik nog weleens iets mis wat ik graag had gedaan, en dan probeer ik mezelf weer terug te krijgen naar de gedachte: dan was een ander er blijkbaar geschikter voor.'

Dit artikel is een preview. Je leest het complete interview met Anna Drijver én een van haar favoriete verhalen uit de verhalenbundel Zomeravond in ons zomernummer, dat je online bestelt of scoort bij geselecteerde boekhandels.

In gesprek met Anna Drijver

Ze gloeit nog na, van het zojuist afgeronde project Vrouwen in bad. De theaterervaring van meerdere avonden, bedacht door Ola Mafaalani en uitgevoerd door verschillende makers, heeft als missie om vrouwen hun kracht terug te laten vinden. Anna Drijver praat vol vuur over de vragen die er aan bod komen: ‘Het is heel bijzonder om zo veel tijd met alleen vrouwen door te brengen. Dat doen we veel te weinig.’ Waarom denkt ze dat, vragen wij ons af. ‘De maatschappij verleidt ons nog te vaak tot het krabbenmandeffect, een systeem van elkaar onderuit halen waar je vanzelf in gedrukt wordt. Sinds ik me daar bewust van ben, probeer ik dat actief te voorkomen. Ik praat niet slecht over andere vrouwen, dat levert alleen maar negatieve energie op. Het patriarchaat omverwerpen gaat ook gewoon niet lukken als we elkaar geen mooie dingen gunnen. Laatst las ik een boek van Susan Smit over heksenvervolgingen (De heks van Limbricht, red.) en het nawoord shockeerde me. Iedere samenkomst van vrouwen was toentertijd verdacht en kon je het leven kosten. Vrouwen die samenkomen zijn al heel lang een zogenaamde bedreiging. Daar moeten we écht vanaf.’ Is dat niet moeilijk volhouden in jouw vakgebied? Concurrentiestrijd lijkt inherent aan het leven in de spotlights. ‘Als ik een rol niet krijg denk ik tegenwoordig al snel: nou ja, dan niet. Een jaar of tien geleden kon ik volop piekeren waarom ik niet gevraagd was. Natuurlijk loop ik nog weleens iets mis wat ik graag had gedaan, en dan probeer ik mezelf weer terug te krijgen naar de gedachte: dan was een ander er blijkbaar geschikter voor. Het scheelt dat Benja totaal geen jaloezie kent. Niet met andere mannen, niet met spullen, niet met werk. Heel inspirerend, het helpt me om daar ook zo in te staan. Daarnaast ben ik gewoon blij met mijn leven. Wie ben ik, om dan stil te staan bij wat ánderen hebben? Ik wil projecten doen die me doen groeien, waar ik op dat moment behoefte aan heb. De afgelopen periode deed ik met Vrouwen in bad een bijzonder theaterevent, speelde ik in de Nicci French-verfilming Het geheugenspel, zat ik in de serie Knokke off, werkte ik aan de podcast Nooit gezien en stelde ik een bundel korte verhalen samen. Allemaal verschillend, allemaal interessant op hun eigen manier.’

Dit artikel is een preview. Je leest het complete interview met Anna Drijver én een van haar favoriete verhalen uit de verhalenbundel Zomeravond in ons zomernummer, dat je online bestelt of scoort bij geselecteerde boekhandels.