Een skincareroutine die bestaat uit negen stappen, crèmes die beloven dat rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen en body butters die binnen een minuut alweer ingedroogd zijn: de skincarewereld brengt heel wat onnodige trends en producten voort, als je het dermatoloog Marjolein Leenarts vraagt.

Skincarefabels ontkracht door een dermatoloog

Zelf ontwikkelde ze daarom een skincarelijn zonder poespas, met enkel ingrediënten die door dermatologen en de wetenschap werden goedgekeurd. Maar als arts in het Rode Kruis-ziekenhuis acht ze het ook haar plicht om mensen te waarschuwen voor de vele fabels binnen de wereld van de huidverzorging. En dat zijn er veel: van ingrediënten die wonderen beloven tot shampoo's voor specifieke haarkleuren. Allemaal loze beloftes, volgens Leenarts. Een handige leidraad om in gedachten te houden? "Een gezonde huid heeft niet veel nodig." Pas wanneer je klachten hebt, zoals een droge huid, eelt of puistjes is het verstandig om meer te smeren.

De '7 step skincare routine' die al even viral gaat op sociale media (en inmiddels zelfs door jonge kinderen wordt toegepast!) is volgens haar dan ook behoorlijk schadelijk. Naast dat het klauwen met geld kost, smeer je allerlei producten op je gezicht die helemaal niet nodig zijn. Leenaarts: 'Een oogcrème is niets meer dan een ingedikte versie van een dagcrème in een kleinere tube en laat je wallen heus niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hetzelfde geldt voor anti-rimpelcrème. Eigenlijk weten de meeste mensen wel dat het te mooi om waar te zijn is, maar toch blijven we het product massaal kopen."

Dat heeft volgens de dermatoloog vooral te maken met het gebrek aan regels binnen de industrie. Een merk mag roepen dat crème A of zalfje B rimpels doet verdwijnen zonder daar bewijs voor te hebben. Soms wordt er zelfs gelogen: op de voorkant van een verpakking lees je dat het product parfumvrij is, terwijl er toch parfum in blijkt te zitten wanneer je de ingrediëntenlijst in piepkleine letters leest.

De cosmeticawereld zorgt er dus voor dat we veel geld uitgeven aan onnodige producten, maar Leenarts benadrukt nog een ander risico. Veel allergieën bestaan namelijk niet vanaf de geboorte, maar worden opgebouwd door regelmatige blootstelling aan het product in kwestie. Hoe vaker je met een stof in aanraking komt, hoe groter de kans dat je een allergie ontwikkelt. Dat is vooral in het geval van parfum vervelend, want die stof blijkt in nog veel meer producten te zitten dan de cosmeticawereld beweert.

Dit werkt wél

Welke producten er wel toe doen? Volgens Leenarts heeft iedereen baat bij het schoonmaken van het gezicht, 's ochtends of 's avonds. Vooral wanneer je make-up draagt, is deze stap van belang. Ook zonnebrand is zo'n product dat écht niet mag missen in je routine. "Smeer je één product, laat het dan vooral SPF zijn," aldus de dermatoloog.

Verder is het verstandig om jezelf af te vragen of er iets aan de hand is met je huid. Niet droog, niet vettig, geen puistjes of uitslag? Waarschijnlijk heb je dan voldoende aan die cleanser en zonnebrandcrème. Heb je wel ergens last van, dan is het per situatie kijken wat werkt. Ga op zoek naar ingrediënten die dermatologisch goedgekeurd zijn, zoals zinkoxide, ureum of glycerine, en laat de rest lekker voor wat het is.