Koning Willem-Alexander opende hem hoogstpersoonlijk: de tentoonstelling 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw, in het Amsterdam Museum, gebaseerd op het gelijknamige boek van historica Els Kloek. Zij schreef 1001 biografieën van bekende en onbekende vrouwen neer, van politica’s tot wetenschapsters, van vrijheidsstrijdsters tot sportvrouwen en directrices.

Allemaal hebben ze een bijzonder verhaal: ze streden voor rechten, veroverden het publieke domein, pleegden aanslagen, zaten in het verzet of juist bij de NSB, excelleerden in de kunst of deden hun best de wereld te veranderen.

Er zijn niet alleen portretten te zien, maar ook honderen objecten. Schaatsen, een bril, en een kledingstuk: elk item vertelt het verhaal van de desbetreffende vrouw. Kortom: een tentoonstelling die soms verwondert, boos maakt, ontroert en vaak ook inspireert. Het zijn immers allemaal krachtige types die zich lieten gelden in een tijd waarin er voor vrouwen veel minder mogelijk was.

Ook is er een link met het heden: bekende Nederlanders, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer bijvoorbeeld, schrijver en filosoof Maxim Februari of voetbalster Tessel Middag, vertellen waarom bepaalde vrouwen hen inspireren. Zo wordt er met een open blik teruggekeken op de geschiedenis.

Nieuwsgierig geworden? Tot en met 10 maart 2019 is de expositie te bewonderen.

Gratis voor abonnees van Bazaar

Als abonnee van Bazaar krijg je, tot 9 november 2018, gratis toegang tot de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20e eeuw, op vertoon van je abonneebrief.

Deze actie is niet geldig in combinatie met andere kortingen of acties.

Kalverstraat 92, Amsterdam

https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstellingen/1001-vrouwen-de-20ste-eeuw