We zijn het erover eens: je bruiloft is de gelukkigste dag uit je leven, je trouwt immers maar één (als het goed is dan) keer. Een beetje fatsoenlijke jurk mag dan niet ontbreken. Sterker nog: dat is de hele reden waarom we überhaupt dat ja-woord willen geven. Maar het prijskaartje is niet mis: gemiddeld leggen we zo'n €1600 euro neer voor dé jurk. Maar waaróm zijn die krengen eigenlijk zo duur?

Duh,  kun je denken: omdat het handwerk is. Je reinste vakwerk, met uiterste precisie in elkaar gezet door kundige handen. 

Eh, nee.

Ja, tenzij je Jan Taminiau of welke andere gerespecteerde ontwerp(st)er dan ook inhuurt die hoogstpersoonlijk voor jou en jou alleen een jurk in elkaar zet, maar verder zijn trouwjurken eigenlijk gewone jurken. Die weliswaar in iets minder grote oplage worden gemaakt, maar dat is niet de reden waarom dat prijskaartje eraan hangt.

Wat dan wel?

Onderzoekers van Edited kwamen erachter dat kledingwinkels rekenen veel meer, simpelweg omdat het een bruidsjurk is. Sterker nog: voor een kledingstuk dat voor bruidsjurk door kan gaan, wordt al snel zo'n 3,9 keer meer gevraagd, om precies te zijn. Ook de bruidsmeisjes moeten de portemonnee trekken: zij betalen zo'n 1,8 keer meer voor een speciale jurk voor bruidsmeisjes, dan voor een avondjurk. 

De oplossing? 

Je kunt natuurlijk gewoon gaan sparen voor die jurk (of de ouders lief aankijken), maar je kunt ook kiezen uit één van de betaalbare jurken bij de grote modeketens. Want waar Zeeman in februari stuntte met een betaalbare trouwjurk en ASOS een maand later de online deuren opende van een speciale divisie met betaalbare bruidsjurken, heeft H&M er ook maar liefst drie in haar
Conscious Exclusive Collectie
 zitten.
 

Niet uniek, wel betaalbaar.