Nodig heeft Iris van Herpen deze onderscheiding en 50.000 euro van Cultuurfonds Mode Stipendium niet per se. Eerder won de bejubelde ontwerper al joekels van modeprijzen als de Andam Award, goed voor 250 duizend euro plus een jaar coaching door François-Henri Pinault (opperhoofd van modeconglomeraat Kering). 'Van Herpen is allang omarmd door het grote geld en de invloedrijkste personen in de internationale modewereld,' schrijft ook De Volkskrant

Maar, toch is het een leuke opsteker. Het is de grootste onderscheiding die in Nederland aan modeontwerpers wordt uitgedeeld en betekent dat Van Herpens baanbrekende ontwerpvisie een duurzame en stabiele is.

Een ontwerper met buitengewone bezieling die vanuit een zeer solitaire positie tegen de stromen van de heersende modeconventies in, haar eigen excellente vormentaal ontwikkelt.

'Zij durft het om ook in deze tijden van een steeds verder terugtrekkende overheid een geheel eigen pad te bewandelen, met creaties die soms ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Het juryrapport spreekt over een ontwerper met buitengewone bezieling die vanuit een zeer solitaire positie tegen de stromen van de heersende modeconventies in, haar eigen excellente vormentaal ontwikkelt,' aldus dames en heren organisatie.

Zijn we het roerend mee eens.

Iris van Herpen is een volstrekt authentiek individu en geeft ons met haar unieke zoektocht een groot cadeau.


Angélique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation, doet er nog een pluim bij: 'Iris van Herpen is een volstrekt authentiek individu en geeft ons met haar unieke zoektocht een groot cadeau. Ze pioniert en brengt met haar creaties, voorbij de begrenzing van de disciplines tussen mode en kunst, toekomst en historie samen in een geheel eigen en uniek handschrift. Hiermee inspireert ze mensen wereldwijd. Iris van Herpen is met recht de zesde vaandeldrager van de Nederlandse modevormgeving. De prijs is immers Oxygen for excellence.' 

En zo is het. Iris, gratuliere!