Een koud glas melk, maar dan ook echt goed koud, da's nooit mis. Maar we weten inmiddels dat melk toch iets minder pro's heeft dan we altijd dachten en ook cons achter de onschuldige 'witte motor' schuilgaan, zoals ook gisteravond in RTL Late Night uitvoerig werd besproken. Voor de verstokte melkdrinker: tien alternatieven voor koemelk, met hun plussen en minnen op een rij.

AMANDELMELK

Inmiddels hipper dan sojamelk en bij menig koffiewinkel te krijg. Terecht?

Plus: 'In amandelmelk zitten veel vitaminen, waaronder vitamine E en biotine,' zegt Carly de Castro, auteur van Juice: Recipes for Juicing, Cleansing & Living Well.
'Amandelmelk is vooral goed voor je hart- en bloedvaten, je
bloedsuikerspiegel en je huid. Daarnaast bevat het weinig calorieën en
gaat de melk goed samen met koffie of een groene smoothie.'
Min: Zoek
naar ongezoete amandelmelken, want de amandelmelken met een (zoet)
smaakje kunnen vaak veel toegevoegde suikers of zout bevatten. Arielle
Haspel, voedingsdeskundige, waarschuwt daarnaast voor de stof carrageen,
ook soms te vinden in amandelmelk. 'Carrageen is nog een vrij onbekende
stof waar weinig research naar is gedaan. Er wordt gedacht dat het in
de maag en lever wordt afgebroken, waar het verandert in een
carcinogeen, en dat kan weer kankerverwekkend zijn.'

SOJAMELK

Lange tijd het vaakst voorgeschreven alternatief voor koemelk, maar is dat nog gegrond?

Plus: Sojamelk bevat minder suiker dan koemelk en is goedkoper
dan andere melksoorten. Het bevat ook fyto-oestrogenen, die je
calciumopname weer kunnen vergroten.
Min: Sojamelk wordt
steeds minder voorgeschreven door voedingsdeskundigen, omdat het vaak
behoorlijk wordt bewerkt met allerlei toevoegingen. Ook soja zelf wordt
niet meer gezien als iets vanzelfsprekend gezonds: alleen gefermenteerde
soja, zoals te vinden in dressingen, misosoep en tempeh, zouden niet
schadelijk zijn. Ongefermenteerde soja zou de eiwitopname remmen en je
stofwisseling verstoren.

VOLLE MELK

Plus: Volle melk bevat veel kalium en een gebalanceerde mix van vetten, koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen.
Min: Volle
melk bevat ook het enzym lactose, dat voor veel mensen lastig is te
verteren. Daarbij kan volle melk soms te veel vet en cholesterol aan
iemands dagelijkse dieet toevoegen. 'En vet en verzadigd vet verhogen
natuurlijk het risico op hart- en vaatziekten,' zegt Haspel.

MAGERE MELK

Slecht nieuws voor hen die dachten een gezonde gewoonte te bezigen door magere melk te drinken – dat valt allemaal wel mee.

Plus: Het bevat minder vet.
Min: Melk ís voor een deel
vet, dus hoe meer vet eruit wordt gehaald, hoe groter de kans dat er
toegevoegde suikers en andere chemische smaakmakers bij komen om de
smaak te verbeteren. Dat geldt ook voor magere melk-producten als
vetvrije yoghurt en cottage cheese, die vaak meer suiker en
koolhydraten bevatten dan volle melk. Haspel: 'Toch krijg je van deze
producten sneller trek dan van volle melk-producten, omdat het niet vult
en het je smaakpapillen niet verzadigd.' Bovendien heeft je lichaam vet
ook nodig, legt voedingsdeskundige Keri Glassman uit. 'Om vitaminen,
zoals vitamine A, D, E en K, te kunnen opnemen.'

BIOLOGISCHE MELK

Plussen? Volop. Minnen? Het kost wat meer – maar dan heb je ook wel kwaliteit(smelk).
Plus: Castro: 'Biologische melk is een van de beste alternatieven
voor koemelk, omdat het geen hormonen, pesticiden of antibiotica
bevat.' Biologische melk bevat bovendien meer omega-3-vetzuren, die weer
goed zijn voor je weerstand, hersenen en hart- en bloedvaten. Wat een
melk biologisch maakt? De 'gewone' melk wordt gemaakt door koeien die
synthetische hormonen en antibiotica binnenkrijgen, die weer eindigen in
de melk die ze produceren, en jij later drinkt. Biologische melk heeft
dit niet.
Min: Tja, de prijs – die is wat hoger. Maar da's alles.

RAUWE MELK

Rauwe melk is niet gepasteuriseerd, waardoor het levende bacteriën en enzymen bevat.
Plus: Rauwe melk verhoogt je weerstand en kan helpen tegen astma.
Ook je spijsvertering vaart wel bij rauwe melk en zij die een
lactose-intolerantie hebben kunnen vaak wel rauwe melk drinken.
Min: Doordat
de melk niet is gepasteuriseerd en bacteriën en enzymen dus niet
gedood, heb je ook een kans dat de verkeerde bacteriën blijven leven.
Haspel: 'Zorg dat je weet waar de rauwe melk die je drinkt vandaan komt.
Het zou van een koe moeten komen die op een grasland heeft geleefd en
gegraasd, en de boerderij zou het kiemgetal – het aantal bacteriekiemen
dat zich op een product bevindt – moeten tellen.'

KOKOSMELK

Kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, en da's een van
de rijkste bronnen van nuttige vetten. Vooral plussen dus, voor
kokosmelk, maar overschat het drankje ook weer niet.

Plus: De vetzuren in kokosmelk ondersteunen je
schildklierfunctie, en dus vergroot het je stofwisseling. Daardoor kan
kokosmelk helpen bij afvallen, ondanks het hoge aantal calorieën dat er
in zit, zegt Castro. Ook in kokosmelk: vitaminen, ijzer en vezels.
Min: Kokosmelk
is minder verstandig voor zij die gevoelig zijn voor gluten. Ook
oppassen voor kokosmelkdrankjes die volgestopt zitten met toegevoegde
suikers.

GEITENMELK

Plus: Geitenmelk bevat meer calcium dan koemelk, wat zorgt voor
sterke botten en tanden, en meer magnesium, wat goed is voor de
weerstand. Ook voor zij die een lactose-intolerantie hebben is
geitenmelk een goede optie.
Min: Geitenmelk is vetter en bevat
meer calorieën dan koemelk, en minder vitamine B en seleen, dat
schadelijke stoffen in het lichaam tegengaat. En de smaak moet je liggen
– die is wat grazig.

HENNEPMELK

Ah, hennep – de connotatie met wiet is niet zo gek, maar ongegrond. Het
is gemaakt van dezelfde zaadjes als waar marihuana uit groeit, maar
heeft geen van de effecten van wiet, zo legt Haspel uit.

Plus: Hennepmelk is een rijke bron van proteïnen, vitamine A,
zink, foliumzuur en gezonde vetten als omega-3-vetzuren, waardoor het
een goede optie is voor vegetariërs en ieder met een
lactose-intolerantie. Mooi meegenomen: dit alles vergroot ook je
weerstand en zorgt voor een betere huid.
Min: Hennepmelk raakt
snel over datum. In het buitenland kan hennepmelk ook lastiger te
vinden zijn: je kunt het alleen krijgen in landen waar de hennepzaad is
toegestaan.

RIJSTMELK

Plus: 'Rijstmelk is een van de meest hypoallergene
voedselsoorten, dus perfect voor mensen met een allergie,' zegt Castro.
Rijstmelk bevat daarnaast minder vet dan koemelk.
Min: Het is
een beetje waterig en smakeloos, dus het doet het beter als ingrediënt
in recepten dan als drankje. Daarbij bevat rijstmelk, ondanks het lagere
vetgehalte, meer koolhydraten en heeft het minder vitaminen en
mineralen dan koemelk.

Bekijk hieronder het fragment in RTL Late Night van gisteravond over de negatieve effecten van koemelk:

(dit artikel verscheen eerder op elle.nl)