Niet op vakantie: het voelt een beetje onnatuurlijk. Het merendeel van je collega's gaat tenslotte wel, want met dat hete weer lig je natuurlijk liever op het strand. Toch is het soms nuttig, omdat je bijvoorbeeld wat extra centjes kan verdienen, extra ervaring op kunt doen of omdat je gewoon een seizoen later op vakantie gaat. Maar die vakantiefoto's van vrienden en familie op sociale media maken het natuurlijk niet echt makkelijker. En ook met tropische temperaturen is het natuurlijk niet altijd een pretje als je moet werken.

Niet op vakantie

Toch zijn er een aantal manieren om werken in je vakantie verdraagbaar te maken. Samen met de tips van Team NRC Q geeft Bazaar advies hoe je fluitend door de werkdag komt, terwijl het kantoor steeds leger wordt.

1) Relativeren kun je leren
Alhoewel een vakantie ervoor zorgt dat we uitrusten, tenminste dat is de bedoeling, is het echt niet voor iedereen goed. Zo stelt arbeidspsycholoog Wilmar Schaufeli bij NRC Q. Want op vakantie, of naar het buitenland gaan, levert voor sommige mensen ook een boel stress op. Daarbij: de positieve effecten van een vakantie zijn vaak als sneeuw voor de zon verdwenen als je weer aan de slag gaat. Een beetje relativeren is dus zeker op zijn plaats: een vakantie is ook niet alles.

Deze jumpsuits wil je deze zomer hebben >

2) Wie goed doet, goed ontmoet
Jij bent zo vriendelijk om in de zomer gewoon door te werken - wat je, uiteraard, voor je collega's doet en niet omdat je zelf niet weg wil. Een goede investering. Gunnen je collega's jou later dit jaar ook weer wat. Een promotie wellicht.

3) Tropenrooster
Het blijkt dat minder gestrest bent als je jouw eigen tijdsplan kiest. Een van de redenen, naast de pina coladas wellicht, dat vakantie zo'n ontspannende werking heeft. Bepaal dus je eigen werktijden - in overleg natuurlijk. Begin bijvoorbeeld eens wat vroeger, zodat je eerder naar huis kunt. Of werk een dag vanuit huis dat geeft ook rust.

4) Takenpakket
'Neem niet ál het werk over,' schrijft NRC Q, en terecht! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle taken van je collega's overneemt en daarnaast je eigen taken blijft doen. Maak daarom van tevoren goede afspraken over welke taken je wel en welke taken je niet overneemt van vakantie-vierende collega's.

Heb je de zomerfoto's van Koningin Máxima, Koning Willem-Alexander en de prinsessen al gezien? >

5) Maak er wat leuks van (!)
Stop met klagen. Daarmee zit je niet alleen je collega's maar ook jezelf dwars; je wordt er niet vrolijk van én je loopt misschien zelfs een werkachterstand op. Regel in plaats daarvan een (dakterras)borrel, koop een doos waterijs of ga 'ns met de achterblijvers lunchen. Of koel in het weekend af bij het strand.

6) Houd je hoofd koel
Zet de airco aan. Bij 21 graden blijkt je productiviteit het hoogst. 'Elke graad boven de 25, zorgt voor 2 procent productiviteitsverlies,' schrijft NRC. Geen airco? Hier zijn handzame tips.

7) Gun jezelf wat extra's
Het is heet, je moet werken. Dat is gewoon niet leuk. Geef je zelf daarom eens iets extra's zoals een nieuwe rok, een sjaaltje voor in je haar of een zomerse zonnebril. Op die manier vier je toch een beetje de zomer.

Deze zomerjurken zijn de trend van 2019 >

Bazaars Favorieten

Eyewear, Sunglasses, Glasses, Personal protective equipment, Vision care, Orange, Brown, Yellow, aviator sunglass, Goggles,

SHOP NU

Vero Moda
Handbag, Bag, Fashion accessory, Wristlet, Wallet, Shoulder bag, Beige, Coin purse, Rectangle, Leather,
Wehkamp
Footwear, Yellow, Sandal, High heels, Tan, Shoe, Beige, Strap, Basic pump,
Wehkamp