Dit zijn de leukste eetadresjes van Eindhoven

In Eindhoven gaat weer bijna de Dutch Design Week 2017 van start. En als je er toch bent: hier moet je zijn voor de innerlijke mens.

Meest gelezen

Op 20 oktober gaat het designbal in Eindhoven weer van start: tot en met 29 oktober staat de Brabantse lichtstad weer in het teken van uniek en bovenal innovatief design tijdens de Dutch Design Week, niet in de minste plaats met dank aan de studenten van de Designacademy. Op de site van de Dutch Design Week lees je een inhoudelijke uiteenzetting van must sees qua design maar wie honger en dorst gekregen heeft van alle pronkstukken, sluit aan bij één van onderstaande eveneens niet te missen adressen:

Advertisement - Continue Reading Below

Wall Street

Een jaar geleden deden de creatieven achter Wall Street (daarover zo meer) het voor het eerst met eten: ze begonnen pop-up restaurant The Fat Pony, een ubercool maar zeker ook smakelijk restaurant waar alleen gerechten gemaakt van paardenvlees op tafel kwamen, en alleen tijdens Dutch Design Week. Een regelrechte hit en dit jaar doen ze het nog eens dunnetjes over. Nieuwe plek, nieuw thema: Wall Street, op de Eindhovense 'Wal'. Naar het thema van Dutch Design Week 2017: Stretch. Met dat thema wil de organisatie achter DDW 'zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen'. Wat de mensen achter Wall Street vertalen naar een kleine schop tegen de maakbare money maatschappij. Ze bedachten 'negen dagen muziek (en eten en drinken) ter meerdere glorie van onze verbondenheid en strijd tegen de verspreiding van hebzucht, een menselijke kwaliteit die ons allen zorgen baart'. Voila: Wall Street Eindhoven. We weten zeker dat dit weer feest gaat zijn.

Meest gelezen

Stadhuisplein 6

Strijp S

Wie Eindhoven zelfs maar een piepklein beetje kent, heeft van Strijp S gehoord, het voormalige bedrijventerrein van Philips. Maar toch… Tegen de tijd dat de avond valt, blijft het af en toe lastig in Eindhoven. Niet omdat ze er geen verlichting hebben (...), of omdat je niet weet waarheen te gaan (Strijp S dus) maar welke voordeur kies je in vredesnaam? De keuze is royaal. Om te beginnen is er Radio Royaal, gedeeltelijk van de lui achter het Amsterdamse restaurant Hotel de Goudfazant. In het werkelijk oogstrelende lokaal is het gezellig en goed tafelen. Het niveau van de Goudfazant wordt niet gehaald maar het zou flauw zijn om daar iets van te zeggen. Te laat. Ouderwets gezellig en gewoon ongedwongen goed is het Ketelhuis. Onder de Leidingstraat is eveneens een leuke optie, vooral een topper voor de lunch. De zaak is opgezet als een mini-vershal waar je ook kunt zitten: een kleine, haast mediterrane supermercado waar je je dagelijkse (bio)boodschappen kunt (af)halen. Voor een snel dessert to go opteren we voor Intelligentia ICE, een ijssalon waar je onder andere yoghurt-lemoncurd-, KiBana- en braam-lavendelijs in je hoorntje krijgt. Voor een langere nazit ga je naar The Pastry Club. De allercoolste all-day-toetjestent van het land. De eerste vestiging van de zaak zat in het Ketelhuis, maar tegenwoordig mag je bij Vershal Het Veem (ook daarover zo meer) naar binnen voor The Pastry Club 2.0. Ze zitten in de Machinekamer.

Strijp S

Strijp R

Straat oversteken bij Strijp S en je bent op Strijp R, stukken minder bekend. Ook dit was ooit van Philips en is eveneens een creatief stuk Brabant. Op het naoorlogse terrein waar vroeger op grote schaal beeldbuizen werden geproduceerd staat nog een enkel gebouw, waaronder het is het RK-complex uit de jaren vijftig, ooit de keramische werkplaats van Philips waar onderdelen voor radio's en televisies werden gemaakt. Hier vond ontwerper Piet Hein Eek zijn onderkomen. Maar liefst 10.000 vierkante meter kreeg hij tot zijn beschikking en ja, daar was best plaats voor een (lunch)restaurant. Na wat rondshoppen bij de man die het sloophout eigenhandig op de kaart zette, schuif je aan in de lunchroom die eveneens de naam Piet Hein Eek draagt. Overzichtelijk. Het interieur is, zoals te verwachten viel, waanzinnig. Hoge plafonds, veel lege ruimte (wat wil je met al die vierkante meters), enorme lampen en geen tafel hetzelfde. Al het meubilair is vintage of (eigen) design en uit het vintage ogende geluidssysteem, wat het vast niet is, komt easy listening jazz. Soms gaat het systeem uit en komt er een band optreden. De chef hengelt naar complimenten met zijn ingewikkeld ogende seizoensgerechten, maar hij verdient ze.

Advertisement - Continue Reading Below

Strijp R / Halvemaanstraat 30

Meneer de Boer

De hele dag ontbijten, gewoon omdat het (soms) kan, dat kan bij Meneer de Boer in Eindhoven. Op zich goed nieuws, absoluut, en het wordt nog beter: op het menu onder andere een anti-katerontbijt met, indien gewenst, Red Bull. Nee, dat is niet gezond maar soms wel heel erg lekker. En heilzaam. Het zaakje in een mooi oud pand aan de Eindhovense Keizersgracht is knus doch cool, de taarten niet te versmaden (de Rocky Road is een aanrader – iets met chocolade, marshmallows en noten) en het anti-katerontbijt is, zoals gezegd, precies waar je op zat te wachten na een lange Brabantse nacht.

Keizersgracht 20

Seabas the Urban Fisher


Kakelvers aan de Eindhovense, immer gezellige Grote Berg opende onlangs Seabas the Urban Fisher en daarmee Eindhovens leukste en lekkerste nieuwe stek voor verse vis. Bij de 2.0 visboer is het voornamelijk afhalen maar even zitten blijven aan de drie kleine tafels voorin de zaak, of aan de hoge wandtafels tegenover de counter is eveneens een goed plan. Kun je mooi die verse bouillabaisse naar binnen werken. Of de mosselen. Of de Poké Bowl met zalm (heus). Of de seafood pizza's (herstel: deze!). Afijn, u snapt.

Advertisement - Continue Reading Below

Grote Berg 14

De Pizzaplaats


Ook nieuw, lekker no nonsense en precies zo'n charmant adres waar je op een mooie dag even neerploft voor ongecompliceerd eten. Let wel: ongecompliceerd. Houtje-touwtje. Knus. Verwacht aan de Leenderweg, net buiten de gebade Eindhovense paden, geen gesteven servetten of bijzonder geschoold personeel… Nee, verwacht gezelligheid, rondrennende kinderen en originele pizza's die misschien nietaltijd perfect zijn, maar wel oprecht lekker. Bovendien is er bij de Pizzaplaats een ruime keuze aan vega- en vegan pizza's.

Leenderweg 63

De Fritesclub en RPEL

We blijven even in de Eindhovense fast food: van pizza naar friet, lekker als je snel weer door wil naar de designstukken. De jongste van de twee is de Fritesclub aan de Jan van Hooffstraat, een klein, snel te missen straatje tussen de Markt en Rechtestraat. Wat je hier haalt mag geen verrassing zijn: chique friet gemaakt van aardappelen van uitsluitend lokale boeren en telers. Voor die andere moet je wel een bietje Brabants kunnen lullen om 'm te begrijpen. Spreek maar eens hardop uit. Ja? Zijn we er? Oke. Ook hier friet dus, de betere bio-variant (want als Sergio het kan…). Bij RPEL worden de frites gebakken zoals frites bedoeld zijn. 'Lekker, vol van smaak, biologisch, zonder E nummers en uitgekauwde margemakers uit de diepvries'. Zo. Handgemaakte kroketten waar je je vingers bij opeet zijn er ook, en een verrukkelijke garnalenkroket.

Meest gelezen

De Fritesclub: Jan Hooffstraat 3, RPEL: Keizersgracht 26

Vershal Het Veem


Een overdekte vershal grenzend aan Strijp S. Lang verhaal kort: niet missen. In de hal verzamelden verschillende ondernemers zoals De mannen van Deeg, voor de lekkerste bammen van Eindhoven. Desem rookbrood uit de houtoven bijvoorbeeld. En Woeste Burgers, voor, nouja, u snapt 'm. Die burgers worden gemaakt door de lui achter Restaurant Woest, mocht je een sowieso een burger blieven. Willy Nacho is ook van de partij onder het dak van Vershal Het Veem, voor Mexicaanse goodness. Soeppa voor soep (lekker dat ze in Eindhoven zo duidelijk zijn) en voor een eigen gebrouwen biertje haak je aan bij Brouwerij Het Veem. En zoals gezegd ook in de hal: Pastryclub 2.0. De nieuwste aanwist van de hal is de Amsterdamse Pindakaaswinkel.

Torenallee 86-02

Down Town Gourmet Market


Aan de andere kant van de stad (gezien vanuit Vershal het Veem) zit tegenwoordig de Down Town Gourmet Market, eerlijk gezegd nog wat bruisender dan de vershal. Bedenk die eerste voor overdag, een snelle hap en een boodschap, en ga naar deze voor de avonduren. De markt is ook een hal, feitelijk, met keuze uit een keur aan wereldkeukens: Afghaans, Italiaans, Turks, Indisch, Vietnamees… Alles onder één dak.

Smalle Haven 2

Underdog Café


De All American Sportsbar is niet te stoppen. In Amsterdam opende in die categorie Martins Sporting Club, in Breda is er Old Dutch en in Eindhoven mag je het nieuwe Underdog Café niet missen als je van een potje sport op TV en een potje bier in je hand houdt. Er staan vooral hotdogs op het menu (underdog… sport… hotdog… jawel). Maar ook nacho's (met homemade chili, cheddar, sour cream, spring onions, sriracha sauce en jalapeños). En het potje bier dus. Houd de facebookpagina van Underdog Café in de gaten voor het 'speelschema'.

Kerkstraat 28

Berlin

Borrelen in Eindhoven doe je het best bij Berlin. Voluit Berlin bar 5611 Eindhoven (dat googled een stuk gemakkelijker). Het donkere café doet een hele goede Gin-Tonic, en een ongecompliceerd doch creatief sfeertje. Precies goed.

Kleine Berg 40

De Asperger

De verf is nog nat bij saladebar De Asperger maar ze zijn helemaal klaar voor Dutch Design Week volk dat liever een gezond maal wil. Op een niet zo alledaagse plek voor een nieuwe hotspot – tussen het UWV en de Boschdijk – in een klein straatje, Bogert. Hier opende een ruime ruimte met veel ramen en een aantrekkelijke saladebar. Maar er is meer: De Asperger (hench the name) is naast een goed lunchadres ook een arbeidstrainingsplek voor mensen met een vorm van autisme, op weg naar een reguliere werkplek. Hulde. Het menu is lekker overzichtelijk, voor iedereen beter. Elke dag zijn er vier verschillende salades en een soepje, of je stelt je eigen salade samen en betaald per schep.

De Bogert 4

VANE Restaurant en Skybar

Uitgebreid tafelen? Ga dan ook voor een van de jongste van de stad die op grote hoogte grossiert: VANE, onderdeel van het nieuwe NH Hotel. Vane Restaurant & Skybar zit in de bovenste twee etages van de veertien verdiepingen tellende 'Groene Toren' en wordt geleid door topkok Casimir Evens, een, en dat is leuk, geboren en getogen Eindhovenaar. Tess Posthumus, Neerlands bekendste vrouwelijke cocktailshaker, stelde de cocktailkaart samen. Verwacht een panoramisch uitzicht over de binnenstad én culinaire hoogstandjes voor je neus. Chef Evens mag graag een beetje internationaal koken en liet zich voor VANE inspireren door ingrediënten en specerijen uit alle windstreken. Mocht je niet meer naar huis willen, ga dan een paar verdiepingen naar beneden waar je kunt slapen bij NH Collection Eindhoven Centre.

Vestdijk 5