Waarom retinol smeren een prima idee is.

In de strijd tegen fijne lijntjes en rimpels is retinol je beste vriend. Het is een van de weinige antiverouderingsingrediënten waarvan is bewezen dat het echt werkt. Wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de haken en ogen? Plus: crèmesuggesties voor elk (huid)type.

Wat is retinol en hoe werkt het?Retinol is een vitamine A-derivaat en zit in verschillende sterktes in allerhande anti-age crèmes. Het is een zogenoemd celcommunicatief ingrediënt en werkt als een personal trainer voor je huid: het verbindt zich aan ingedutte cellen en zet ze aan het werk, waardoor die weer in opperbeste, gezonde vorm komen.

Wanneer gebruik je een retinolcrème?Een retinolcrème gebruik bijna altijd 's nachts, als de huid zichzelf herstelt, maar er zijn tegenwoordig ook crèmes die je overdag kunt gebruiken.

Wat zijn de minpunten?Het is geen zachtaardig spul. Wie retinol gebruikt, kan een rode, geïrriteerde huid krijgen. En je vel kan gaan schilferen. In dat geval is het goed om de crème eerst minder vaak op te doen – bijvoorbeeld om de nacht – en het gebruik langzaam op te bouwen. Nog een ding: retinol vergroot je gevoeligheid voor licht en schade door de zon. Ook als je het 's nachts gebruikt. Overdag goed smeren met een hoge beschermingsfactor is dus verplichte kost. Vrouwen die zwanger zijn, kunnen beter helemaal geen retinolcrème gebruiken.

Welke crème past bij mij?

Gevoelige huidRen Bio-Retinoid Anti-Aging Concentrate Een natuurlijk serum zonder parabenen. Door de mix van drie verschillende soorten retinol gecombineerd met omegavetzuren en plantaardige oliën ideaal voor gevoelige types die wel resultaat willen maar geen irritatie. Verkrijgbaar via Skins.

Vette huidRetinol 1.0 Maximum Strength Refining Night Cream with 1.0% Pure Retinol Bevat één procent pure retinol in een mix met andere antiverouderingsingrediënten en sleepte verschillende prijzen voor het aanpakken van rimpels en fijne lijntjes in de wacht. En met jouw iets vettere huid kun je deze krachtpatser prima hebben.

Droge huidVichy LiftActiv Retinol Harde actie, zonder je huid volledig te strippen.

Voor de ogenSuperdefense Age Defense Eye Cream Broad Spectrum SPF 20 Clinique Ook je ogen hebben baat bij retinol. Deze crème is zo samengesteld dat je die zelfs in het gevoelige gebied rond de ogen kunt smeren.

Voor het lijfTotal Effects 7-in-1 Anti-Aging Body Lotion Olaz Betaalbaar en houdt het hele lijf strak.

Voor de handenOraser Daily Hand Repair SPF 20 ZO Skin Health Jawel, zelfs in handcrèmes kan retinol zitten. Gelukkig maar, je handen zijn tenslotte je visitekaartje.

Extra creditVoor even extra zoden aan de dijk zet je een masker in: Shiseido Benefiance Pure Retinol Mask, bijvoorbeeld.