Susan Ciminelli is dermatoloog en gezondheidskanjer, en zit regelmatig aan de huid van Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington en Kate Moss. Met Bazaar deelt ze haar geboden voor een stralende huid, een jeugdig gelaat en een fit gestel.

We weten heus: we zijn niet allemaal topmodel. En de ene huid is de ander niet. Maar er is een aantal zaken dat iedereen kan doen om schade te beperken en je huid een plezier te doen. En dat hoeft beslist niet ingewikkeld of duur, weet ook Ciminelli.

1/ Algemeen bekend, maar nogmaals: bewerkt voedsel, doe jezelf een plezier en stop ermee. Wellicht iets minder algemeen bekend is dat het ontstekingen kan veroorzaken die leiden tot aandoeningen als, hou je vast: rosacea, artritis, fibromyalgie, pancreatitis, galstenen, cellulitis en ga zo maar door – zie er maar weer vanaf te komen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn essentieel voor goed vel. Denk appels, pruimen en, mijn favoriet: zeewier, een ontstekingsremmer die roodheid en oneffenheden bestrijdt.

>> Geef je lichaam een mini-sabbatical en kook dit

2/ Probeer voetreflexologie. Ik raad aan op regelmatige basis een diepe poriereiniging, hydraterende facial en voetreflexbehandeling te ondergaan. Essentieel voor een gezond gestel en een goede huid, als je het mij vraagt. Zo'n voetbehandeling ruggensteunt je gezondheid en welzijn én draagt bij aan een stralende huid en ontspannen gezicht.

3/ Reinig je gezicht 's avonds dubbel. Ik gebruik zelf twee verschillende reinigers in de avond en maar een in de ochtend. Gebruik een washand, was met lauwwarm water en spoel af met koud water. Simpel en effectief.

4/ Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar: verschoon de sloop van je kussen om de paar dagen.

5/ Dump getinte moisturizers. Ik ben ertegen, want je huid neemt het pigment op, wat niet gunstig is voor het lichaam. Je lever is al druk genoeg met het neutraliseren van de giftige stoffen die je constant inademt.

>> Must-haves uit de Parijse apotheek

6/ Gebruik kruiden in geval van oneffenheid. Om je huid vlug schoon en fris te krijgen, raad ik aan je huid goed te reinigen en vervolgens een poosje te stomen boven een bak water met rozemarijn, tijm en oregano. Na een paar minuten neem je je gezicht af met een ontsmettende toner. Tot slot: drink een groot glas water met een eetlepel Bragg appelazijn (om je glazuur te beschermen spoel je na met alleen water), gevolgd door een kop Smooth Move thee van Traditional Medicinals. Een geblokkeerde dikke darm is een van de belangrijkste oorzaken van puistjes.