Een goede skincare-routine vereist wat aandacht. Maar welke stappen moet je ondernemen? En in wat is de optimale volgorde in skincare? Serums, moisturizers, toners, cleansers en oliën: we snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Alles ruikt heerlijk, en belooft je huid superzacht te maken. Je zou het misschien niet zeggen, maar vooral de volgorde is ontzettend belangrijk voor de effectiviteit van skincare. Een verkeerde volgorde kan een product z'n kracht laten verliezen - en daar zit niemand op te wachten. Daarom: de essentiële stappen voor een goede skincare-routine uitgelegd.

De beste serums voor het gezicht geselecteerd door Bazaar >

Volgorde gezichtsverzorging

Het voorwerk: zorg ervoor dat je huid helemaal schoon is voordat je hydraterende lotions of oliën gaat aanbrengen. De algemene regel? Dat is om te beginnen met de lichte formules, zodat de huid die makkelijk opneemt, zonder de barrière van zwaardere crèmes. Geef na elke laag de huid de tijd om het product te absorberen – minimaal een paar minuten.

De stappen van een goede skincare-routine:

1. Cleanser

Bij het cleansen van je huid verwijder je (achtergebleven) make-up, vuil en overtollig talg. Ook zorgt een cleanser voor een hydratatieboost. Als je een droge huid hebt, ga dan voor een milde reiniger zoals deze van Clinique.

2. Toner

In stap twee van een goede skincare-routine pakken we er een toner bij. Deze is erg belangrijk om het vuil dat de cleanser heeft laten zitten, te verwijderen. Het zal óók onmiddellijk je poriën verminderen, en helpen de PH-waarden van je huid te herstellen voor een meer gelijkmatige teint. Wij zijn fan van deze toner van Paula's Choice met hyaluronzuur.

3. Spot treatment

Als je gevoelig bent voor puistjes, is dit qua volgorde in skincare hét moment om daarvoor een crème aan te brengen. Dit zodat deze goed kan absorberen. Nog geen fijne spot treatment gevonden? Deze Mario Badescus Drying Lotion is een redder in nood wanneer je vaak last hebt van onzuiverheden.

4. Serum

Serums zijn onmisbaar. Ze bevatten een hoge concentratie aan actieve ingrediënten. De formule bestaat uit kleinere moleculen die op een veel dieper niveau door de huid worden opgenomen. Dit maakt serums ideaal als er een specifiek huidverzorgingsprobleem aanpakt moet worden, zoals rimpels of een droge huid. Je hebt hier trouwens maar een kleine hoeveelheid van nodig – ter grootte van twee granaatappelpitjes. Een absolute aanrader? Dat is de Estée Lauder Advanced Night Repair Serum.

5. Oogcrème

Wellicht niet iets wat je direct in de stappen van je skincare-routine opneemt. Maar
oogcrèmes kunnen je wallen laten oplichten, ontstekingen verminderen en extra vocht toevoegen. Afhankelijk van de formule kan het lijken op een serum of een dikke moisturizer. Breng je oogcrème altijd aan met je ringvinger: omdat dit de zwakste vinger is, trek je niet aan de gevoelige huid. Een goede tip is om je oogcrème in de koelkast te bewaren – zo heeft het s'ochtends nog meer effect. De oogcrème van Estée Lauder, genaamd Advanced Night Repair Eye Cream, doet wonderen!

6. Moisturizer

Een gehydrateerde huid is een stralende huid, sla dus nooit je moisturizer over. De juiste vochtinbrengende dagcrème hydrateert, vult, herstelt de pH-waarde van je huid en voedt en herstelt problemen. Denk aan een droge, schilferige huid. Wij vinden deze dagcrème van Dr. Hauschka erg fijn.

7. Oliën

Zonder twijfel een van de krachtigste flesjes op de plank. En dus een onmisbare stap in deze volgorde voor goede gezichtsverzorging. De kleine moleculaire structuur van gezichtsoliën kunnen diep in de huid doordringen. En op een veel dieper niveau hydrateren. Ze repareren en vullen je huid én voeden het met verbazingwekkende natuurlijke vitamines. Als je een vettige huid hebt, kan je beter de gezichtsolie alleen 's nachts gebruiken. Tip: deze anti-aging gezichtsolie van Rituals is enorm fijn.

8. SPF

Last but not least in de gewenste stappen van je skincare-routine: SPF. Dit is wellicht de belangrijkste stap, zelfs tijdens de wintermaanden. Elke ochtend een goede zonnebrandcrème aanbrengen, beschermt je huid tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Een SPF zal op het oppervlak van de huid zitten als een beschermende barrière tegen de zon, dus je moet dit altijd als laatste stap aanbrengen. Als je een gevoelige huid hebt die snel glimt, is deze Biodermal-gezichtszonnebrand een topper.