Etiketten uitpluizen is een uitdaging, zelfs als je vroeger Latijn in je pakket had. Wil je deze cosmetische abracadabra onder de knie krijgen en je huid ook nog eens een plezier doen? Er is een aantal ingrediënten dat je op een etiket tegen kunt komen en van huidwetenschappers een go hebben gekregen.

HyaluronzuurOp het potje: sodium hyaluronate LW

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de huid. Deze superspons is in staat om enorm veel vocht aan zich te binden waardoor het huidweefsel mooi plump blijft. Helaas neemt de hoeveelheid af met het ouder worden waardoor er rimpels ontstaan en de huid verslapt. Smeren met een crème waaraan hyaluronzuur is toegevoegd helpt hiertegen maar er zit een adder onder het gras: hyaluronzuur met een te hoog moleculegewicht kan niet door de huid dringen. Het blijft er gewoon op liggen en vormt een laagje dat geen direct anti-agingeffect heeft. De vermelding LW is dan belangrijk want het geeft aan dat het om een hyaluronzuur gaat met een laag gewicht dat in de diepere huidlagen kan komen.

PeptideOp het potje: acetyl hexapeptide, oligopeptide, pentapeptide

Peptides zijn eiwitten die bestaan uit korte ketens van aminozuren. Ze geven boodschappen af aan de cellen in de diepere huidlagen. Een hexapeptide zoals bijvoorbeeld argireline geeft een seintje aan spiertjes om niet meer samen te trekken zodat het een faux-tox effect heeft. Een oligopeptide heeft dan juist weer herstellende eigenschappen, het repareert het netwerk dat de huid stevig en vol houdt. Belangrijk is dat peptides in combinatie met andere anti-verouderingsingrediënten worden toegepast, als celboodschappers hebben ze in een mix het meeste effect.

Vitamine AOp het potje: retinol, retinyl palmitate, retinyl linoleate

Zeg maar het aspirientje van de huidverzorging want deze bewezen alleskunner bestrijdt pigmentvlekken en voorkomt dat collageen afgebroken wordt. Het helpt daarnaast om lijntjes te verminderen, poriën minder zichtbaar te maken en de talgproductie te normaliseren. Het gebruik van een retinolproduct kun je het beste opbouwen om de huid te laten wennen. Die reageert namelijk met irritaties en schilfertjes op een overdosis. Begin bijvoorbeeld met eenmaal per week 's avonds aanbrengen en bouw dit op naar elke dag.

Vitamine B3Op het potje: niacinamide

Vitamine B3, ook wel bekend als nicotinezuur, is een krachtig bommetje dat de barrièrefunctie van een verouderende huid versterkt. Daarnaast heeft het celcommunicerende eigenschappen waardoor het de huid ondersteunt bij het vasthouden van vocht. Voor wie last van rimpels én puistjes heeft, is het een perfecte werkstof. Het kalmeert acne en verzacht de rode of pigmentvlekken die achterblijven. Bijzonder is dat licht of hitte geen invloed heeft op vitamine B3, terwijl dat bij veel andere ingrediënten wel het geval is.

Vitamine COp het potje: ascorbyl palmitate, ascorbic acid, sodium ascorbyl phosphate

Vitamine C is een sterke anti-oxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. Het is onmisbaar voor de aanmaak van collageen en zorgt daarnaast voor een frisse, egale teint. Helaas is cosmetische vitamine C een kwetsbaar ingrediënt: het kan niet tegen zuurstof en oxideert daardoor snel. Het wordt dan zelf een vrije radicaal die de huid schade toebrengt. Dit voorkom je door alleen cosmetica met vitamine C aan te schaffen die verpakt is in een ondoorzichtige en luchtdichte pompverpakking.

GlycolzuurOp het potje: glycolic acid

Glycolzuur valt onder de AHA's, de alpha hydroxy acids. Het wordt gemaakt uit plantenextracten of melkproducten. Toegevoegd aan een crème of serum is het een zuur dat je op de huid kunt laten nadat je het product hebt aangebracht, het hoeft niet afgespoeld te worden. Het verwijdert dode huidcellen door het stofje af te breken dat de cellen bij elkaar houdt. Een groot voordeel want het maakt op die manier de huid glad, gaat zonneschade – pigmentvlekken, droogtelijntjes – te lijf en stimuleert de collageenproductie zodat de huid langer elastisch blijft. Glycolzuur is dan weer wel een tricky ingrediënt in combinatie met de zon: het vergroot de zongevoeligheid van de huid, dus het is belangrijk om overdag een product met minimaal SPF 15 te dragen, liefst hoger.

ResveratrolOp het potje: vitis vinifera of grape vine extract

Tot nu toe werden anti-oxidanten vooral ingezet om de werking van anti-zonnebrandmiddelen te versterken en te beschermen tegen de schade door uv-stralen. Maar het is helemaal geen slecht idee om ook 's nachts de strijd met schadelijke vrije radicalen aan te gaan. Et voila: de krachtige anti-oxidant resveratrol, een extract uit druiven en wijnstokken. Uit onderzoek blijkt dat resveratrol een eiwit in onze huidcellen genaamd NRF-2 aan het werk zet dat op zijn beurt het natuurlijke herstelproces een boost geeft.

Min of meerMeestal vind je als eerste in de INCI-lijst water (aqua) en glycerine (glycerin). Sommige dermatologen wijzen erop dat de werkzame stoffen vooral in de eerste helft van de lijst moeten voorkomen om actief iets aan huidveroudering te kunnen doen. Toch gaat het vaak om kleine percentages, denk aan 0,5% tot 5%. Een uitzondering is vitamine C met 10, 15 of zelfs 20% maar dat werkt alleen wanneer de vitamine stabiel in de verpakking blijft. Hogere percentages duiden op een geneesmiddel en dat mag alleen door een arts worden voorgeschreven.