Wil je weten hoe het nou zit met de huid en (anti)veroudering? Met fillers, vitamine A crèmes, spuiten of toch smeren? Elke maand beantwoordt cosmetisch arts Marguerite van Randwijck van DOCTORS AT SOAP een prangende vraag op cosmetisch gebied. Heb je er een? Mail die dan naar beauty@hearst.nl!

Bibi: 'Kun je allergisch zijn voor injectables? En zo ja, wat zijn de alternatieven als je meer wil doen dan alleen smeren?

Marguerite: 'Onder injectables verstaan we meestal botulinetoxine en filler injecties. Botulinetoxine is een eiwit en van fillers bestaan er verschillende soorten. De permanente fillers zijn in Nederland gelukkig verboden. De veelgebruikte niet-permanente fillers kun je weer onder verdelen in hyaluronzuurfillers (zoals Restylane), calciumhydroxylapatiet fillers en polymelkzuur fillers. Hyaluronzuur komt van nature in de huid voor. Het geeft volume en zorgt voor de stimulatie van bindweefselcellen. Dit zijn de cellen die collageen en elastine aanmaken. De andere twee fillers doen dit ook, maar die stoffen komen niet van nature in de huid voor.

Fillers met hyaluronzuur worden sinds 1996 op miljoenen mensen toegepast, zowel voor medische als cosmetische doeleinden. Ze zijn veilig en kennen zelden allergische reacties, net als botulinetoxine. Over beide middelen zijn meer dan voldoende onderzoeksgegevens bekend, maar ook wat je als arts kunt doen als er wél een reactie optreedt.

Om je gerust te stellen: miljoenen mensen worden zonder problemen met botox en hyaluronzuur behandeld. Ik vergelijk ze met paracetamol, een geneesmiddel dat door tallozen mensen probleemloos wordt geslikt.

Als je een fillerbehandeling overweegt, licht je arts dan van te voren goed in over eerdere cosmetische behandelingen, eventuele gezondheidsproblemen of medicijnen die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan huidinfecties of aan systeemziekten en auto-immuunziekten die een slechte wondheling tot gevolg hebben. Als je hier mee te maken hebt, kan dit heel soms een effect geven op de behandeling met een filler.

Hyaluronzuur is gelukkig één van de betrouwbaarste en meest geteste huidfillers ter wereld. Ze bevatten geen toevoegingen en geen dierlijk materiaal. Zorg dan ook dat je een (gratis) consult krijgt voor je tot een behandeling overgaat. Een cosmetisch arts moet je voldoende vragen stellen om je medische voorgeschiedenis in kaart te brengen en je goed inlichten over alle mogelijke risico's van een behandeling.

Vind je een injectable-behandeling toch te spannend? Dan raad ik aan om je huid in topconditie te houden. Dit kun je bijvoorbeeld thuis doen met een medicinale crème en/of glycolzuur in de juiste dosering. Wel altijd onder begeleiding van een cosmetisch arts. Meer weten? Boek dan een consult bij een NVCG gecertificeerd cosmetisch arts. Deze artsen zijn gekeurd en werken volgens bepaalde standaarden.'