We weten: je wordt om de oren geslagen met onderzoeken op het gebied van wijn. Maar een glaasje op z'n tijd ís gewoon ook lekker, of het nou rood, wit, rosé (volgens kenners dé drank om deze zomer te drinken) of een hippe variant erop is.

Hoe dan ook: we houden ervan, en willen dus maar wat graag horen dat het ook zo z'n gezondheidsvoordelen heeft. En dus luisteren we maar al te graag naar studies die onze verlangens bevestigen. Het onderzoek van de Ben-Gurion Universiteit in Israel is er zo één. Daaruit blijkt namelijk dat een glaasje rood in de avond goed is voor die en gene. De onderzoekers volgden mensen met diabetes type-2 , die gevraagd werden twee jaar lang droge witte, rode wijn of water te drinken bij hun maaltijd op basis van een Mediterraans dieet. 

Het resultaat? Zij die voor rode wijn kozen, bleken een beter cholesterol te hebben en minder kans op obesitas en /of hoge bloeddruk. Maar bovenal sliepen zij beter dan de mensen die voor water kozen. 

Nu dus niet ieder keer als je wakker ligt rode wijn achterover gooien; de onderzoekers wijzen erop dat één glaasje rode wijn per avond zo zijn voordelen kán hebben voor sómmige mensen. Heel wat disclaimers dus, maar het is good enough for us. Proost!