Zij die dachten er met een likje nachtcrème vanaf te komen: think again! Mooi worden gebeurt écht 's nachts, mits je bereid bent wat voorbereidingen te treffen. Voorbereidingen die zich lang en breed terugbetalen, want zodra jij je ogen sluit, doet je huid al het werk. Kijk, dat is nog eens een efficiënte taakverdeling.

1. Slaap op een satijnen of zijden kussensloop

Staat niet alleen onwijs chique, maar is ook nog eens goed voor je gezicht. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat je haar zich 's nachts niet in vreemde vormen vouwt en helpt daarnaast rimpels en fijne lijntjes ietwat te verzachten, aangezien er weinig frictie bestaat tussen je gezicht en de kussensloop. 'Zijde is beter voor het haar - het voorkomt namelijk knopen en haarbreuken,' aldus Jesleen Ahluwalia, een dermatoloog bij Spring Street Dermatology in New York. 'Het is ook beter voor huid, aangezien het materiaal gemakkelijk langs het gezicht glijdt en zo rimpels en kreukels voorkomt.'

2. Slaap op je rug

Over rimpels gesproken: wanneer je op je rug slaapt, geef je deze deukjes en lijnen minder kans om zich meester te maken van je huid. 'Constante druk op de huid kan vouwtjes veroorzaken, die op den duur over gaan in rimpels,' aldus Ahluwalia. 'Iemand die op z'n zij slaapt, kan daardoor meer rimpels hebben aan één kant van het gezicht.'

Heb je vaak last van dikke ogen 's ochtends? Probeer dan eens te slapen met een extra kussen. Wanneer je plat ligt, kan er namelijk gemakkelijk vocht ophopen rondom je ogen. Een extra kussen voorkomt dit.

3. Smeren, smeren, smeren

Om 's ochtends met een uiterst fris gezicht tussen de lakens vandaan te komen, smeer je de avond ervoor met een anti-rimpelcrème met hyaluronzuur. Dit goedje zorgt ervoor dat je huid water opneemt, waardoor rimpels worden verzacht. Daarnaast adviseert Dr. Jaliman, dermatoloog en auteur van Skin Rules, om altijd met wat lippenbalsem te smeren voordat je naar bed gaat, je wimpers te verzorgen met een wimperserum en je huid altijd te voorzien van een laagje nachtcrème. Met deze producten zet je alle onderdelen van je gezicht 's nachts aan het werk, waardoor je op je mooist weer aan een nieuwe dag kunt beginnen.

4. Was je kussensloop regelmatig

'Laat je kussensloop niet te lang om je kussen zitten, zodat je je gevoelige huid niet 8 uur lang op een nest van bacteriën rust,' adviseert visagist Alle Connell. Dr. Ahluwalia gaat zelfs zo ver dat ze tipt je kussensloop twee keer per week te vervangen en tussendoor je kussen regelmatig om te draaien.

5. Bevochtig je huid voor het slapen gaan

Iedereen weet dat een stralende huid veel vocht nodig heeft. Overdag proberen we daarom regelmatig naar de kraan te lopen, maar 's nachts wordt dat een stuk lastiger. Probeer eens voor het slapen gaan je gezicht te bevochtigen met een face mist, zodat je huid op deze manier toch vocht op kan nemen. Vooral erg raadzaam in de winter, wanneer je huid nogal droog kan aanvoelen.

6. Eet geen zout voedsel en drink geen alcohol net voor het slapen gaan

'Wanneer je veel alcohol drinkt, droogt je lichaam langzaam uit,' aldus Dr. Fusco. 'Om dit te compenseren, haalt het lichaam vocht van andere plekken vandaan, zoals rondom de ogen.' Hetzelfde geldt voor zout voetsel, waardoor je 's ochtends met vermoeide en gezwollen ogen wakker wordt. Kun je je glas Chardonnay en bakje chips toch niet laten staan? Zie tip 2 en slaap met een extra kussen.

7. Slaap met een staart of knot - maar niet te strak!

Het is verstandig om 's nachts je haren uit je gezicht te houden, aangezien de natuurlijke oliën in je haren problemen kunnen veroorzaken op je huid. Maar - er is altijd een maar - bind het niet in een strakke staart of knot, want dit kan er op z'n beurt weer voor zorgen dat je haren afbreken, vooral rondom de haargrens. Wij adviseren het te wikkelen in een zijden shawl, maar een hoge, losse paardenstaart voldoet ook.

8. Ga naar bed met een schoon gezicht

'Er zijn bijzonder veel mensen die met make-up op naar bed gaan en zich vervolgens 's ochtends afvragen waarom er allerlei troep in hun ogen zit,' aldus visagist Emily Kate Warren. Naast een hoop troep in de ogen, veroozaakt slapen met make-up verstopte poriën, waardoor rode vlekken en pukkels de kop op kunnen steken.

van: Good Housekeeping