Geurkaarsliefhebbers opgelet! We hebben slecht nieuws: sommige geuren zijn niet zo goed voor je gezondheid. Voordat je je laatste Diptique-aanwinst vanavond aansteekt, lees verder:

Onderzoekers van het National Centre for Atmospheric Science aan de University of York ontdekten dat geurkaarsen slecht voor je kunnen zijn. Ze vonden dat limoneen, een veelvoorkomend ingrediënt in geurkaarsen, verandert in het giftige formaldehyde zodra het met lucht in aanraking komt. 

Onderzoeker Alastair Lewis vertelde aan Telegraph:

'The really surprising thing is just how high the concentrations of some fragrances are now in people's homes…Fragrance chemicals now completely dominate the inside of most homes.The issue is we don't really know what the consequences of long-term exposure to formaldehyde are. It is a chemical that is known to harm you long-term.'

Het probleem met dit ingrediënt is tweeledig: er zit veel meer in geurkaarsen dan werd gedacht, en eenmaal in de lucht komt het nog maar moeilijk weg uit onze goedgeïsoleerde huizen. Volgens de Health Protection Agency is formaldehyde giftig en kan het bloedneuzen, zere kelen, hardnekkige hoesten en zere, prikkende ogen veroorzaken.

Wat nu? Voorzichtig zijn met geurkaarsen met citrusgeuren, daar zit limoleen in. En Lewis adviseert na het branden van een geurkaars een raam of deur open te zetten voor de nodige ventilatie.

Via elle.nl.