We brengen een derde van ons leven tussen de lakens door. Met 8 uur en 12 minuten per nacht liggen Nederlanders zelfs het langst op één oor. Wie in ons land negentig jaar oud wordt, slaapt zo'n 32 jaar. Je zou denken dat dat lievelingsplekje in huis, het bed, er eentje is die we met veel liefde en aandacht verzorgen. Helpling, het platform voor het boeken van huishoudelijke hulp, zette 8 weetjes op rij die het tegendeel bewijzen, of ons anderszins met de neus op feiten drukken.

Hou je vast.

> Hansopje behoeft een sopje

Uit Brits onderzoek blijkt dat mannen hun pyjama (of slaapshirt - hoe je het ook noemen wilt) gemiddeld 13 dagen achter elkaar dragen zonder te wassen. Bij vrouwen is dit zelfs 17(!) dagen. Needless to say dat de bedhygiëne hiermee niet vooruitgaat. Van een vieze pyjama kun je zelfs blaasontsteking krijgen. Helplings advies: wissel minstens twee keer per week van pyjama en was je vieze pyjama op 60 graden.

> Een onopgemaakt bed is schoner

Slordig zijn met je lakens is dan weer wél goed voor je gezondheid. Een onopgemaakt bed bevat namelijk minder huismijt dan een keurige opgemaakt bed. Dit komt omdat je bed nog warm is als je er net in geslapen hebt. Gooi als je opstaat even de ramen open en maak pas na het douchen je bed op.

> Van alcohol krijg je zweetaanvallen

Een slaapmutsje kan je vaak helpen om als een blok in slaap te vallen, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je juist slechter slaapt. Waarom? Je lichaam heeft extra energie nodig om de alcohol te verwerken waardoor je zweetaanvallen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je vaker wakker wordt in je diepe slaap.

> Je hebt meer bedpartners dan je denkt

Meer dan anderhalf miljoen huismijten houden ons elke nacht gezelschap. Dat klinkt niet alleen vies, maar is ook slecht voor je gezondheid. De combinatie mijt en stof veroorzaakt bij sommigen bovendien een allergische reactie. De beste remedie tegen deze beestjes is de zon. Ultraviolet licht doodt huisstofmijt na 24 uur. Geef je matras daarom twee keer per jaar een zonbehandeling.

> Matrassen hebben niet het eeuwige leven

Volgens de Consumentenbond kan een goede matras tien jaar meegaan voordat hij toe is aan vervanging. Uit een onderzoek van een Britse matrassenproducent blijkt dat niet iedereen zich daaraan houdt. Ongeveer 30.000 mensen die meededen aan het onderzoek hadden een matras van 40 jaar(!) oud. Behalve dat je matras dan geen vorm meer heeft, is dit uiteraard enorm onhygiënisch.

> Naakt slapen? Ja graag

20 procent van de Nederlanders tussen de 46 en 65 jaar slaapt in z'n blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. Wie 't niet doet, zou 't moeten overwegen. Je lichaam bereikt dan sneller de lage temperatuur die je nodig hebt om in slaap te vallen én omdat je het kouder krijgt in je blootje, verbrand je ook nog eens meer calorieën.

> Je matras wordt elk jaar zwaarder

Elke week verlies je 3 liter zweet je in slaap. Een snelle rekensom leert dan dat een tien jaar oude matras is blootgesteld aan 1800 liter zweet. Yikes. Hoewel het merendeel verdampt, neemt je matras toch de nodige druppels op. Regelmatig je matras ventileren en een goede molton matrasbeschermer is dan ook aan te raden.

> Je kussen bevat 350.000 bacteriën

Je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een paradijs voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350 duizend bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.