Het hele jaar door op harpersbazaar.nl: Women of the Week. Welke vrouw is deze keer degene op wie alle ogen zijn gericht? Of op wie zouden alle ogen gericht moeten zijn, omdat ze inspirerend is, een rolmodel, bijzondere dingen tot stand brengt? Deze keer Niki Korteweg, wier boek Een beter brein vandaag verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact.

Neurobioloog is ze, ze werkte jarenlang als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Promoveerde in de moleculaire neurobiologie en besloot daarna haar labjas uit te trekken en de wereld in te gaan om wetenschapsjournalist te worden. Ze interviewde kopstukken uit de neurobiologie, schreef stukken voor onder veel meer NRC, gaf lezingen en droomde ervan een boek te schrijven.

Dat boek moest helaas even wachten. Want na jaren van hard werken, kinderen krijgen, weinig slapen en wat tikken die het leven uitdeelt, besloot Kortewegs eigen brein dat het welletjes was. Korteweg had een knoeperd van een burn-out.

Toen ze na een paar maanden van mist in haar hoofd weer opkrabbelde, vroeg Korteweg zich meer dan ooit af: hoe kun je je brein opkrikken? En wat had ze zelf aan alles wat er ooit was onderzocht en bewezen? Het opvijzelen van haar brein werd de rode draad van haar boek.

Waarom wij Niki Korteweg tot vrouw van de week bombarderen? Omdat het boek Een beter brein superinteressante en urgente materie is, dat bovenal. Maar ook omdat het inspirerend en bewonderenswaardig is dat iemand die eerst in de lappenmand komt, zich daar vervolgens uit weet te wurmen om die lastige periode daarna om te zetten in iets positiefs. Zodat niet alleen zij, maar ook anderen er baat bij hebben. Kortweg: lof voor Korteweg.

Meer weten? Lees het artikel in het aprilnummer van Bazaar of via Blendle.