Street fashion, Arm, Textile, Design, Outerwear, Cool, Pattern, Denim, Neck, Electric blue,
Markus Jans

Het hele jaar door op harpersbazaar.nl: Women of the Week. Welke vrouw is deze keer degene op wie alle ogen zijn gericht? Of op wie zouden alle ogen gericht moeten zijn, omdat ze inspirerend is, een rolmodel, bijzondere dingen tot stand brengt? Deze week ontwerpster Hella Jongerius.

Waarom? Omdat ze wat ons betreft de vlaggendraagster van het Nederlands design is. In 1993, meteen na haar studie aan de Design Academy in Eindhoven, richtte ze al Jongeriuslab op, haar designstudio, die vanaf dat moment voortdurend projecten deed die ertoe deden. Of het nou een vaas voor Ikea was, die rijen voor de deur veroorzaakte bij zo'n beetje elk filiaal, stoelen voor het iconische Vitra (waar Jongerius artdirector is) of vloerkleden voor het prachtige, oerhollandse karpettenmerk Danskina.

De faam van Jongerius blijft niet beperkt tot eigen land, o no. Haar werk wordt overal ter wereld tentoongesteld en bewonderd, van galerie Kreo in Parijs tot het Design Museum in Londen en het Moma in New York. En dan de prijzen. Op de schouw van Jongerius (of ergens in een doos, Jongerius is namelijk nogal van Hollandse nuchterheid) moeten er inmiddels heel wat staan. De laatste, de Sikkenprijs. Een illustere onderscheiding, die eerder naar mensen als Gerrit Rietveld ging, Le Corbusier, Donald Judd, Benno Premsela en David Chipperfield.

En deze keer dus naar Hella Jongerius, vanwege haar uitzonderlijke kleurgebruik. Dat wisten haar fans natuurlijk al veel langer, die gelukzalig neerzijgen op een appelgroene, helrode of zonnebloemgele bank (met verloop, wat haar meubels zo speels maakt), hun interieur oplevelen met een kleurig geweven tapijt of een vaas neerzetten die ook zonder bloemen al weet op te fleuren.

Wat er nog gaat volgen in de nabije toekomst wachten we ongeduldig af. Maar dat het iets zal zijn wat er nog niet was, maar wel zo voelt, staat zo goed als vast. Of beter gezegd: wat er allang had moeten zijn, omdat haar ontwerpen altijd op zijn plaats vallen. Hella Jongerius. Bazaars Woman of the Week.