Van sieraden heb je sowieso nooit genoeg. Maar als actrice de Theo Mann-Bouwmeesterring om mogen schuiven is pure bliss. Want gegeven door een collega die 'm ooit ook kreeg en nu vindt dat jij uitblinkt. Halina Reijn kreeg de ring deze week van arrivée Ariane Schluter. Al is Reijn zelf ook allang een regelrechte arrivée natuurlijk.

Dinsdag na de voorstelling Husbands and Wives in de Stadsschouwburg in Amsterdam ontving ze de ring, in 1911 voor het eerst gedragen door de toen befaamde actrice - inderdaad - Theo Mann-Bouwmeester (naar wie overigens ook de Theo d'Or onderscheiding is vernoemd, die Reijn al in 2013 won, voor haar rol in het stuk Nora van Henrik Ibsen). Eerder werden onder meer actrices Annet Nieuwenhuijzen en Anne Wil Blankers ermee verrast.

Terechte keus, want weinig actrices van haar leeftijd die zo'n vloed aan films, toneelstukken en prijzen op haar naam hebben staan. Al jaren vervult ze glansrollen bij Toneelgroep Amsterdam, wat keihard werken en niet altijd eenvoudig is. Of, zoals Halina Reijn ooit tegen ondergetekende zei: 'Toneel is doodeng, zoveel enger dan een camera. Dat publiek wat je aankijkt, die recensenten: soms ga ik echt sidderend het toneel op.'

En voortaan dus ook blikkerend, met een ring aan haar hand.