Dat minister Lilianne Ploumen de Career Award van Bazaar dubbel en dwars heeft verdiend, bewijst ze maar weer 'ns door een vuist te maken tegen president Donald Trump en zijn aanvechtbare plannen. Een van die plannen is alle financiële hulp aan gezinsplanning in arme landen stop zetten.

Het gevolg: organisaties die zorgen dat vrouwen seksuele voorlichting, kraamhulp, voorbehoedsmiddelen en toegang tot veilige abortus kunnen krijgen, met een gat van 600 miljoen dollar komen te zitten. En daar wil onze minister Ploumen een stokje voor steken en een oplossing voor vinden.

Haar plan: een internationaal fonds voor voorbehoedsmiddelen en veilige abortus oprichten. 'We moeten deze financiële klap zoveel mogelijk compenseren, met een breed gedragen fonds, waar overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan kunnen doneren. Zodat vrouwen zelf de baas kunnen blijven over hun eigen lichaam,' zegt ze tegen het AD.

En: 'We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten. Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.'

Vooral in Afrika zal de klap van Trumps nieuwe regelgeving voelbaar zijn. Ploumen uit haar zorgen: 'Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.'

Wanneer het fonds wordt opgezet, welke landen allemaal gaan deelnemen en hoeveel geld er in gepompt zal worden, is nog niet duidelijk. Daarvoor moet Ploumen eerst nog overleggen met haar internationale collega's.