Cécile Narinx: 'Er is een hoop te doen voor ons, vrouwen. We moeten hard werken – vaak harder dan mannen, zo is ook de conclusie van de afzwaaiende minister Ploumen. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat het 'ons' vrouwen niet aan daadkracht, geestdrift en excellentie ontbreekt.'

instagramView full post on Instagram

Met gepaste toeters en bellen werden vanavond de tweede Nederlandse Women of the Year Awards uitgereikt in De Posthoornkerk in Amsterdam. Onder muzikale begeleiding van operazangeres en mezzosopraan Tania Kross en harpiste Lavinia Meijers, kanjer Ruben Hein, uitblinkster Celine Cairo én met tweesterrendiner van &samhoud places en topchampagne van Veuve Clicquot op tafel, werden gelauwerd (tromgeroffel bitte):

Woman of the Year: Marlou van Rhijn

Cécile Narinx: 'De vrouw die we van al die uitblinkers het grootste applaus willen geven, staat ook op de hagelnieuwe cover van Bazaar: Marlou van Rhijn, die ooit te horen kreeg dat ze nooit zou lopen, maar lachend twee gouden plakken won in Rio, als sprintster. Kijk, dat is girlpower in het kwadraat. Wat er ook gebeurt, nóóit opgeven. Blijven geloven. Laten we het allemaal in onze oren knopen.'

International Woman of the Year: Newsha Tavakolian

Newsha Tavakolian (35) fotografeert al twintig jaar het leven in en rond haar thuisland Iran. Voor haar gedurfde werk, dat wereldwijd wordt gepubliceerd en tentoongesteld, ontving ze de Grote Prins Claus Prijs. En o ja, ze is samen met journalist Thomas Erdbrink. In Nederland is ze 'de vrouw van', best irritant vindt ze zelf. 'Alsof ik aan zijn kont hang om iets te bereiken!´ Die wrevel is te begrijpen. Newsha heeft immers zelf een volgroeide carrière, als fotografe voor onder meer National Geographic, The New York Times, Le Monde, Der Spiegel en NRC Handelsblad. Ze fotografeert al bijna twintig jaar en exposeerde in galeries van Berlijn tot New York.

Woman of the Year Career Award: Lilianne Ploumen

Haar vier jaar als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking zitten er bijna op. Het was een noviteit, de combinatie van hulp en handel, die niet iedereen begreep of wilde begrijpen, maar Lilianne Ploumen snapte dat het werkte en hoe. Een van de mooiste resultaten volgens de minister zelf: het textielconvenant, dat kledingproductie in lageloonlanden eerlijker en veiliger zal maken.

Uitgebreide interviews met bovenstaande kanjers en een groot Women of the Year-overzicht vind je in Bazaars nieuwe! En die vind je dan weer op dinsdag 13 december in de winkel.