Floortje Dessing heeft gisteren met haar Floortje naar het einde van de wereld de Gouden Televizierring 2016 voor beste programma gewonnen. Hoewel ze zelf stomverbaasd was ('Ongelooflijk! Ik ben intens dankbaar.'), begrijpt Bazaar de keuze heel goed. Sterker nog: van ons mag ze volgend jaar op voor beste presentatrice, en voor ons is ze Woman of the Week. En wel hierom:

Floortje is Floortje

Springend van vreugde wanneer ze na een lange reis eindelijk op de plek van bestemming is, zichtbaar genietend wanneer ze mooi natuurschoon ziet: Floortje is altijd zichzelf voor de camera. Met slecht een klein likje make-up en vooral praktische kleding weet ze dat ze weliswaar een belangrijke rol in haar programma's vervult, maar dat het verhaal en de beelden het meeste werk doen, en dus niet alle aandacht op haar gericht hoeft te zijn. Floortje weet dat, en is daar vast alleen maar blij om. Ze kent haar plaats, en vervult die met verve.

Floortje let op de wereld

Als het mogelijk is, zal Floortje een milieutechnisch aspect aan een item toevoegen. Alleen wanneer het logisch is en nooit opgedrongen, maar toch. Daarnaast was de presentatrice ook één van de eerste met een eigen winkel, tjokvol duurzame kleding. Met Nukuhivain Amsterdam wil ze laten zien dat 'eerlijke en duurzame kleding ook fashionable is.' Ook probeert ze af en toe alternatieven voor het vliegtuig te vinden en - want dat wordt soms toch best lastig, daar aan het einde van de wereld - is ze actief in het compenseren van de CO2-uitstoot die ze veroorzaakt met al haar reizen.

Floortje is dankbaar

De presentatrice laat het niet na om in zo'n beetje ieder interview dat ze doet, haar ouders, familie en vrienden te eren. Haar ouders verzorgden haar tijdens haar ziekbed, wat ze 'geniaal' vond. En het was vader Chris, die haar haar liefde voor reizen bij bracht, met moeder Marianne in het kielzog. Het was ook de vader die de show stal, tijdens het verder vrij tenenkrommende Televiziergala. Hoe hij uit elkaar barstend van trots met zijn kleine cameraatje stond te knippen: briljant! Floortje laat geen mogelijkheid na te zeggen hoe dankbaar ze is. Voor de lieve mensen om haar heen, voor het werk dat ze mag doen, voor alles, eigenlijk. 

xView full post on X

Floortje is een bikkel

In twee jaar tijd werd ze (letterlijk) doodziek. Haar laatste reis voor 3 op Reis, naar Iran, moest ze voortijdig afbreken en na wekenlang helse pijnen was daar de oorzaak: hersenvliesontsteking door een tekenbeet, opgelopen in Zweden. Ook in het medisch paspoort:  knokkelkoorts en een falende nier. Genoeg redenen om te zeggen: mwah, 't is mooi geweest. Maar nog los van dat de camera gewoon bleef draaien in Iran, wilde Floortje zo snel mogelijk weer op de been zijn. De wereld wachtte. Extreem vroeg opstaan? Kilometers ver lopen? Geen probleem. 

Floortje laat mensen in hun waarde

De reguliere kijker weet dat Floortje vegetarisch is. Hoe moeilijk moet het voor haar zijn geweest, toen ze met eigen ogen zag hoe de Nederlandse Miriam in Nieuw-Zeeland een haas schoot, zodat er wat te eten zou zijn? Ieder ander had waarschijnlijk de beelden niet eens gedraaid, of een poging gedaan om Miriam te bekeren. Zo niet Floortje. Ze spreekt vaak genoeg met mensen met ideeën die niet de hare zijn, maar nooit zul je dat aan haar vraagstelling horen, nooit zal ze haar afkeuring laten blijken. 

Floortje wil een boodschap overbrengen

Ja, leuk hoor, dat reizen. Palmboom hier, mooie bergtop daar. Maar ieder land heeft wel zijn politieke strubbelingen of ingewikkelde achtergronden, en Floortje zal die noch overslaan, noch daar luchtig, noch daar al te dramatisch over doen. Daarom ook  wilde ze terug naar Syrië, waar ze 8 jaar geleden ook was. 'Ik wilde Syrië weer een menselijk gezicht geven.' Ook herdacht ze de twee weken geleden omgekomen fotograaf Jeroen Oerlemans. 'Ik wil ook aandacht vragen voor mensen die in hun vak zo veel hebben gegeven, dat ze de hoogste prijs daarvoor hebben betaald. Dit soort mensen verdienen ook ringen.'

Kortom: als volgend jaar Floortje eens die ándere ring, voor beste tv-presentatrice, mag ontvangen? 

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=zVnS3nGqHr4&feature=youtu.be[/youtube]