Heuse tranen waren er, na afloop van de stemming in de Tweede Kamer, waarbij een nipte meerderheid de kant koos van háár initiatiefwet voor een nieuw orgaandonorstelsel.

Kortgezegd: In het nieuwe systeem krijgt iedereen meerdere keren een brief thuis met het verzoek om aan te geven welke voorkeur zij hebben als het gaat om orgaandonatie: ja, nee, nabestaanden beslissen of een ander beslist. Als iemand herhaaldelijk niet ingaat op het verzoek om zijn keuze te registreren, gaat de overheid ervan uit dat hij instemt. Maar let wel: de Eerste Kamer moet er óók nog over stemmen.

Evengoed is alleen het opstellen van de initiatiefwet al reden om Pia Dijkstra te bombarderen als Woman of the Week. 'Ik denk aan al die mensen die wachten op een orgaan...', zo reageerde de voormalig nieuwslezeres op de krappe (75 tegen 74) overwinning. 

Het is een verdrongen gedachte op de achtergrond.

Het D66-Kamerlid strijdt al jaren voor een nieuw stelsel, omdat het aantal orgaandonoren nog altijd niet toereikend is. Eerder zei ze daarover in een interview: 'Als je ze het op de man af vraagt, willen ze best wel orgaandonor zijn, maar ze zijn er niet mee bezig. Het is een verdrongen gedachte op de achtergrond. Terwijl we hartstikke kunnen profiteren van een expliciet 'ja': jaarlijks sterven er onnodig 150 mensen, die met een orgaan van een ander nog in leven hadden kunnen blijven. Maar deze patiënten haalden het einde van de wachtlijst niet. Omdat er gewoon niet genoeg donororganen beschikbaar zijn.'

De wet was echter omstreden, en zorgde voor een tweedeling, zoals ook te zien in de uiteindelijke uitslag. 

Maar als je zó blijft strijden, voor zó een belangrijk onderwerp, en na afloop van de strijd je emoties zó durft te tonen, dan ben je wat Bazaar betreft een Woman of the Week.