We schreven het eerder al, maar nogmaals: 2016 is een pico bello jaar voor de topvrouw. Man, man, man Vrouw, vrouw, vrouw, wat wordt er puike geschiedenis geschreven. Door Virginia Raggide eerste vrouwelijke burgemeester van Rome, door Hillary Clinton die Bernie Sanders toch maar mooi het nakijken gaf, door Angela Merkel die al jaren een trouwe dienst bewijst op het politieke toneel en slapeloos de wereld rondvliegt, door Hope Kicks, die met krap 27 jaar de enige vrouw is die fulltime met Trump meereist als communicatiedirecteur, door Theresa Mayde nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

De lijst met vrouwelijke politieke kopstukken is gezellig lang aan het worden. Nieuwkomer is de Japanse Yuriko Koike, voormalig minister van Milieu en Defensie en nu verkozen tot gouverneur van Tokio. Correctie: verkozen tot de éérste vrouwelijke gouverneur van Tokio. En Tokio is dus na het Chinese Kanton de grootste metropool ter wereld. Ga die dolle boel maar eens vier jaar leiden, met de Olympische Spelen van 2020 in zicht, en met collega's die van het ene schandaal in het andere kukelen - voorganger Yoichi Masuzoe nam ontslag toen bekend werd dat-ie overheidsgeld liet rollen in deftige hotels en op peperdure wellnessreizen, en mededinger in de race om Tokio's gouverneurschap, Shuntaro Torigoe, werd geplaagd door een seksschandaal.

Koike heeft er een harde verkiezingsstrijd opzitten, maar ze heeft 'm gewonnen, en dat zonder steun van haar eigen Liberaal-Democratische Partij (LDP) die rivaal Hiroya Masuda verkoos boven haar. Maar omdat Masuda zelf geen lid was van de LDP gaf Koike 'm mooi het nakijken. 'Ik zal Tokio leiden op een ongekende manier, en een Tokio laten zien zoals jullie nog nooit gezien hebben,' aldus een optimistische Koike. Daar was de 83-jarige Shintaro Ishihara, een andere oud-gouverneur van Tokio, het niet per se mee eens. Hij noemde Koike 'een oude taart die haar beste tijd al láng heeft gehad.' Afijn. 

De taken die haar staan te wachten zijn niet mis. Allereerst zijn er die Olympische Spelen, nu al een hoofdpijndossier van heb ik jou daar, maar in Tokio is er ook: vergrijzing, een tekort aan kinderopvang, een aanhoudende dreiging van een aardbeving. Toi toi toi?

In Japan zijn er overigens maar weinig vrouwen die een hoge politieke functie bekleden. Het land telt 47 districten waarvan er vier zijn waar ooit een vrouwelijke gouverneur haar mannetje heeft gestaan. Ook Koike kreeg te maken met de nodige seksistische opmerkingen. Volgens De Volkskrant zou ze een 'verrader' genoemd zijn, volgens mannelijke tegenvoeters 'te veel make-up dragen' en 'een man in vrouwenkleding' zijn.

Maar, Koike, geen zorgen, we've got your back. En als je het allemaal echt, echt, écht niet meer ziet zitten, onthoud dan (en onthoud dat je ons altijd mag bellen voor allerhande adviezen - mocht je bijvoorbeeld willen weten welke zomeroutfits wel en welke niet geschikt zijn voor werk):

youtubeView full post on Youtube