Rome is een beeldschone stad, en dat is het. Maar voor wie Rome langer kent dan vandaag, en dus langer dan de gemiddelde plezierreiziger, weet dat de stad kampt met a) een schuld van een slordige twaalf miljard euro, b) een (deels) corrupt ambtenarenapparaat, c) nogal wat problemen met het openbaar vervoer, d) een afvalverwerking die nogal wat te wensen overlaat en e) wegonderhoud dat hopeloos achterloopt. En dat is nog maar een greep uit het aanbod. 

Wie die knoeiboel mag opruimen? Virginia Raggi. Een relatief onervaren advocate van bíjna 38, en van Beppe Grillo's Vijfsterrenbeweging (M5S), die gisteravond met een ruime meerderheid tot burgemeester van Rome werd gekozen. Hoera!

67 Procent van de kiezers wist ze achter zich te krijgen, waarvoor petje af. Ook petje af voor het feit dat ze daarmee de éérste vrouwelijke burgemeester van de Italiaanse hoofdstad is en eentje die een grote schoonmaak van Rome belooft. Ga er maar aan staan, met een gemeenteapparaat waar momenteel al een aantal corruptie-onderzoeken tegen gemeenteambtenaren en raadsleden loopt, en met het hebben van nul bestuurlijke ervaring. 

Correspondent Rop Zoutberg vertelt aan NOS: 'Het zijn nogal wat beloftes, maar haar voorganger Marino van de Democratische Partij van premier Renzi wilde dat ook allemaal. Hij kreeg te maken met het old boys network van de stad. Dezelfde krachten die corruptie in de stad in de hand werken. Tegen die stroom moet Raggi ingaan.'

Het NRC citeert uit Italiaanse krantLa Repubblica, die sceptisch is: 'De kiezers zijn net als vliegtuigpassagiers die de vertragingen, de hoge ticketprijzen en het luxeleven van de piloten zat zijn en de macht overnemen. Maar dan. Wie brengt hen naar hun bestemming? Dan staat er een jong meisje op dat toegeeft: "Ik heb geen enkele ervaring, heb geen diploma, maar ik ben een serieus en beschaafd iemand en ik heb er steeds van gedroomd om een vliegtuig te besturen."'

Een gigantische klus, dus, voor deze Raggi. Waarom het gros van de Romeinen zich dan toch voor haar inneemt? Omdat ze beterschap belooft, en ze de enige lijkt waarbij het menens is. Of dat ook echt zo is, moet nog blijken, maar we geven d'r met alle liefde het voordeel van de twijfel en alvast een eretiteltje als Bazaars vrouw van de week.