Je stem: zo verhef je hem

Wie de juiste toon aanslaat, heeft meer macht.

Kennis is macht, stelde Engelse wetenschapper – en jurist, en politicus – Francis Bacon in de 16e eeuw. En zo is het. Maar, als je die kennis niet op een behoorlijke manier aan de man kunt brengen, heb je toch een achterstand. Bazaar adviseert.

Je machtig voelen, verandert je klank – aldus recent onderzoek The Sound of Power. We herkennen macht zodra we het horen en hebben de neiging onze stem aan te passen om puissanter te lijken.

Advertisement - Continue Reading Below

Da's mooi pech voor degenen die niet weten hoe hun stem een scheut macht te geven. Maar niet bevreesd, een en ander valt te trainen. Neem Margaret Thatcher. Voorafgaand aan de verkiezingen van 1979 bezocht Thatcher, op aanraden van legendarische acteur en regisseur Laurence Olivier, meermalen de stemcoach van het Londense Royal National Theatre. Daar leerde ze haar toonhoogte verlagen en ontwikkelde ze een kalme, gebiedende toon. Volgens biograaf en goede vriend Charles Moore was het de bemoeienis van Olivier die haar een van de herkenbaarste stemmen in de recente geschiedenis gaf.

Meest gelezen

Enkele zaken om te overdenken:

/ Overdrijf niet. Een donker geluid als dat van James Earl Jones mag dan onderscheidend klinken, liever zet je een (iets) hogere stem op, aldus onderzoek The Sound of Power.

/ Let erop dat je stem een goede variatie in luidheid en toonhoogte hanteert, ook dat dwingt macht af blijkt uit bovengenoemd onderzoek.

/ Weinig rust in je stem? Probeer je schouders laag te houden, en vanuit je buik adem te halen.

Thatchers vermaarde speech The lady's not for turning