Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Terrorisme-expert Beatrice bijt het spits af. En wel om het volgende.

Door vakgenoten wordt hoogleraar aan de Universiteit Utrecht enterrorisme-expert Beatrice de Graaf eerbiedig beschreven als bijzonder intelligent, als een fel discussiegezel, een rebel, en als iemand met een buitengewone werkdrift. Ex-collega Jouke de Vries, decaan van de Universiteit Leiden, vertelde aan VPRO's Zomergasten: 'Toen ze zwanger was en twee kinderen kreeg, was ze productiever dan ooit en lag ze met de terrorismeboeken in bed.'

>> Wat is Women of the Year?

Boven het maaiveldPaul Abels, dan plaatsvervangend directeur Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, informeerde hetzelfde programma met: 'De wijze waarop ze mensen weet in te pakken, is verbluffend.' Dat die uitspraak terecht is gebleken, heb je gisteravond in DWDD kunnen zien, waar De Graaf zich helder en zonder sensatiedrift in het publieke debat mengde en kalm en nuchter boven het maaiveld van de vele elders opdravende deskundigen uitstak, 'door feiten beheerst op een rijtje te zetten en zonder schroom onzekerheden te benoemen,' aldus tv-recensent Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant. En terecht.

Je suis CharlieDe Graaf bemerkte bij Matthijs aan tafel dat er nog geen eensluidend antwoord bestaat voor het drama dat zich afspeelde op en om de redactieburelen van Charlie Hebdo in Parijs. 'Het líjkt op een klassieke Al Qaida-aanval op beledigers van de profeet, die we eerder zagen tegen Theo van Gogh. Het past in het plaatje,' vertelde ze. En: 'Over het vrije woord: ik vind het potlood een heel goede seismograaf, dus over hoe er met de persvrijheid wordt omgegaan, voor de gehele stand van de democratie. Of het vrije woord nu bedreigd wordt door terrorisme of door tegenacties van de overheid. Die seismograaf, dat potlood, moet rechtovereind blijven staan.' Bazaar neemt haar petje af voor deze scherpzinnige vrouw van de week.

Bekijk de hele aflevering van DWDD hieronder terug en val ook als een blok voor De Graaf.

>> Eva Jinek over het tumult rond haar programma, lastige gesprekspartners en vakantie met Freek