Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week staan we op voor actrice Julianne Moore, die eerder deze maand een Bafta won voor haar acteerverdienste in Still Alice – en er aanstaande zondag gegarandeerd een Oscar voor mag ophalen.

Het is de vijfde keer dat Moore op de nominatielijst staat voor eenOscar, en hoewel we ons danig afvragen wat er gebeurd is met het spreekwoord drie keer scheepsrecht zijn we er stellig van overtuigd dat het beeld ditmaal de hare is.

De 54-jarige actrice speelde zichzelf eerder al in de Oscar-kijker door glorieuze rollen in Far from Heaven (2002), The Hours (2002), The End of the Affair (1999) en Boogie Nights (1997) – we vergeven de organisatie gemakshalve het verzuimen van een verdiende nominatie voor A Single Man in 2009. En nu dan voor haar rol als psychologe Alice Howland wier leven een tragische wending neemt wanneer duidelijk wordt dat ze lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

Dat ze voortreffelijk speelt, dat spreekt. Maar wij delen hier de extra pluimen uit voor het grondige onderzoek dat Moore deed ter voorbereiding op haar rol als Alzheimerpatiënt. Ze sprak met doctoren en psychologen, met leiders en deelnemers van supportgroepen, met patiënten en families van patiënten. En dat allemaal in een tijdsbestek van enkele weken – want The Hunger Games moest ook nog gefilmd.

Wij vinden het knap, en de British Academy of Film and Television Arts kennelijk ook, getuige de award. Nu de Academy of Motion Picture Arts and Sciences nog over de brug en dan kan de vlag uit.

Fingers crossed.

>> Angela Merkel gooide vorige week hoge ogen 

>> Dit is alles wat je moet weten over de Oscars uit 1929

>> Hare Majesteit Queen Elizabeth zoekt jou!

Dit zei Moore bij de Bafta's. Mooi.