Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Catherine (Cathy) Engelbert mag deze week met de eer strijken. Medio maart maakt ze haar intree als CEO bij accountants- en adviesbureau Deloitte LLP – en daarmee is ze de eerste vrouw die deze positie bekleedt.  

Big Four, zo worden de vier grootste accountants- en adviesbureaus van Amerika genoemd (we noemen: Deloitte, PwC, Ernst & Young en KPMG). Bij geen van die vier joekels is ooit een vrouw geweest die een CEO-functie bezigde. Aan Cathy Engelbert de schone taak om met dievrouwloze traditie te breken – bij Deloitte dan – en geschiedenis te schrijven.

Engelbert (50) heeft al sinds 1986 een goed huwelijk met het adviesbureau – dat de grootste is in zijn soort. Ze bekleedt er momenteel een behoorlijke functie als CEO van de auditpraktijk (hoofd controle, zogezegd), maar mag 11 maart nog een traptree hoger. Met een visie die draait om innovatie vanjewelste en het maken van eenimpact that matters, verkreeg ze haar nieuwe functie. Nodeloos te zeggen dat ze ook gewoon een kei is in wat ze doet en zichzelf in de afgelopen 29 jaar meer dan eens heeft bewezen.

Engelbert gaat de grootste professionele dienstverlener van Amerika leiden, waarbij ze verantwoordelijk is voor 65 duizend professionals in om en nabij negentig steden door Amerika en India, en voor de jaarlijkse omzet van 15 miljard dollar – kleinigheid. En dat als moeder van twee...

'It is a proud moment and a milestone. To the extent that I can be a role model for diverse leaders at Deloitte, I love it. This is a tangible demonstration of our commitment at Deloitte to the advancement of women. I have gotten so many emails today from our women — and men — who really believe that we have an inclusive culture as proven through my election,' vertelt de topvrouw aan het Amerikaanse zakenblad Fortune. Ze sluit af met een advies dat ze ooit ter harte nam: 'Don't stand still, take risks and take on new responsibilities and opportunities.' En zo is het.

>> Oscar-winnaar Julianne Moore was 'm vorige week! >> Voor wie niet weet wat Woman of the Week nou helemaal is