Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Ditmaal steken twee dames boven het maaiveld uit: de president van Kosovo, Atifete Jahjaga (op links), en die van Zwitserland, Simonetta Sommaruga (op rechts). 

'Hoe vaak zie je niet twee mannen min of meer hetzelfde pak dragen? Maakt niemand zich druk om, we weten niet beter,' bemerkt journalist Hans Aarsman eerder deze week hartstikke terecht in de Volkskrant. 'Maar hebben twee vrouwen iets aan dat ook maar een beetje hetzelfde lijkt, Moeder Maria. Donkere wolken pakken zich samen, het is wachten op de eerste sneer,' schrijft Aarsman nog terechter.

Toen de Zwitserse president Simonetta Sommaruga maandag haar Kosovaarse evenknie Atifete Jahjaga – die voor een staatsbezoek Bern aandeed – eenmaal in het vizier had, moet deze toch even gefronst hebben, en gedacht: auch rot, wie ist das möglich?! Bij de Kosovaarsezou het vast iets geweest zijn in de trant van: kuqe gjithashtu? (Wat zoveel betekent als: ook rood? – mits Google Translate het nu 'ns wel bij het juiste eind heeft.) Afijn. Beide dames moesten hartelijk lachen om dit niet-afgesproken modetweelingtafereel en bleken een gezellig onderonsje te genieten (zie: foto) voor er serieuze politieke kwesties ter tafel kwamen.

Maar, vanwaar deze grote eer van een Women of the Year-nominatie? Welnu: naast een knap gevoel voor kleren – beide mantelpakjes zijnkeurig en zeer gelegenheidswaardig – hebben zowel Sommaruga als Jahjaga een bewonderenswaardig carrièrepad afgelegd, wat de twee flink wat credibility geeft als het gaat om Bazaars klopjacht op de vrouwen van het jaar 2015.

Om met de president van Kosovo, Atifete Jahjaga, te beginnen: als eerste vrouwelijke en jongste president wist ze het land een goed decennium na de Kosovo-oorlog uit het slop te halen door eenvruchtbaar politiek systeem op te zetten.

En dan Simonetta Sommaruga, die niet alleen een land kan besturen – sinds januari staat ze aan het roer – maar ook heel handig is achter de piano. Getuige dit filmpje.

>> Go, Harper Lee, Go!