Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week een podium en applaus voor Hermitage- en Nieuwe Kerk-directeur Cathelijne Broers.

Quote V had Broers ook al in de smiezen en plaatste haar tussen 39 andere uitblinkers – met ballen, aldus Quote. En dat is. Broers bestiert twee musea en doet dat niet onverdienstelijk.

'In Bilthoven, waar ze opgroeide tussen al die nette mensen, ontstond al snel een gezonde interesse in de kunstwereld,' schrijft Quote V over Broers. 'Na een gap year in Florence was Broers verkocht: de kunsten moesten het worden. Ze studeerde bedrijfskunde en kunstgeschiedenis voordat ze bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg belandde.' Daarna volgde een adjunct-directeurschap bij de Nieuwe Kerk en bij de Hermitage waar ze nu zetelt als directeur.

Door collega's wordt ze, vanwege haar kunstkennis en ondernemerschapskwaliteiten, bestempeld als de ideale museumdirecteur. En da's nodig, schrijft Quote, 'want in Amsterdam woedt een flinke concurrentiestrijd om de gunst van de (internationale) museumbezoeker. Met de Nieuwe Kerk beleefde ze in 2013 haar finest hour: de troonsbestijging van ons aller koning Willem-Alexander.' 

Petje af!

>> Deze twee vrouwelijke presidenten waren voor even modetweeling