Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week gaat-ie af voor topactrice Maruschka Detmers (1962) die na een zinderende buitenlandse filmcarrière nu dan eindelijk te zien is in haar eerste Néderlandse speelfilm: Ventoux.

In Frankrijk is ze groot, maar nooit eerder speelde actrice Maruschka Detmers in een Nederlandse film. Tot Ventoux (nu in de bioscoop). Wat blijkt: op haar 52ste is Detmers nog even betoverend als 32 jaar geleden, toen regisseur Jean-Luc Godard haar optilde in zijn filmPrénom Carmen.

Au pairen in ParijsHet verhaal van Detmers, uit Schoonebeek, Drenthe, laat zich lezen als een sprookje. We schrijven 1980 als de slimme scholiere haar gymnasiumdiploma (met het alfa- én bètagedeelte) in de zak steekt. Daarop waagt ze een poging bij de studie medicijnen, maar wordt jammerlijk uitgeloot. Ze besluit een jaar naar Parijs te gaan. Als au pair. Ze is zeventien. Om nieuwe mensen en de Franse taal te leren kennen, meldt ze zich aan op een toneelschool – om vervolgens nooit meer de geplande studie te gaan volgen in Nederland.

>> Zo geef je een perfecte speech (straks hangt iedereen aan je lippen)

Prénom CarmenZe speelt zich in de kijker door een theaterwedstrijd te winnen (ze bleek de beste van de zevenhonderd aanwezige enthousiastelingen). En toen kwam Godard de hoek om. De Franse filmregisseur had een nieuwe hoofdrolspeelster nodig voor zijn Prénom Carmen – topactrice Isabelle Adjani was net weggelopen. Detmers, met zo goed als geen ervaring, verstoutte zich en gaf zichzelf een kans. Godard deed daarop hetzelfde en gaf haar met de terugkoppeling 'je was de minst slechtste' de hoofdrol. De rest is geschiedenis. Detmers werd in een klap een wereldberoemde filmster die vandaag de dag vooral in Franse en Duitse films en op het Franse toneel te zien is. En dus in Ventoux, waarvan hieronder de trailer.

>> Toponderneemster Anna Nooshin werd vorige week gelauwerd