Het hele jaar door op harpersbazaar.nl: Women of the Week. Welke vrouw is deze keer degene op wie alle ogen zijn gericht? Of op wie zouden alle ogen gericht moeten zijn, omdat ze inspirerend is, een rolmodel, bijzondere dingen tot stand brengt? Vandaag: Judikje Kiers, de nieuwe directeur van het Amsterdam Museum. 

Op haar palmares Kiers verkeert al meer dan 25 jaar in de museumwereld. Ze begon in 1989 als medewerker educatie bij het Frans Hals Museum, maakte een jaar later de overstap naar Amsterdam als wetenschappelijk medewerker educatie bij het Rijksmuseum en is nooit meer weggegaan uit de hoofdstad. Vijftien jaar geleden werd ze directeur van het Museum Ons' Lieve Heer op Solder, in 2009 kreeg ze het Bijbels Museum erbij. Nu stapt ze over naar het Amsterdam Museum.

Wat maakt haar bijzonder? 'De juiste vrouw op de juiste plek is klaar voor het grote werk'- zo kondigde de Volkskrant de komst van Judikje Kiers als nieuwe directeur bij het Amsterdam Museum aan. Deze vrouw heeft een visie, en deze vrouw heeft plannen. Het belangrijkste: een nieuwe locatie voor het museum. Want het historische Burgerweeshuis in hartje Amsterdam, waar het museum nu gevestigd is, is eigenlijk niet gemaakt voor tentoonstellingen. Kiers tegen de krant: 'Het wringt doordat we doen alsof het een museumzaal is, terwijl het een historisch gebouw is.'

Wat ons voor haar inneemt Het museum dat ze eerder leidde, Ons' Lieve Heer op Solder, barstte door groeiende bezoekersaantallen (ook aan haar te danken) uit zijn voegen en moest verbouwd met een ondergrondse doorgang. Kiers zorgde ervoor dat die verbouwing op tijd en binnen budget plaatsvond, terwijl het museum open bleef. Dat stemt hoopvol, want Amsterdammers hebben het wel eens anders gezien.