Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week de vrouw die pas een Tony Award op haar naam schreef: Helen Mirren.

Dat Helen Mirren een joekel van een actrice is – spreekwoordelijk, uiteraard – behoeft geen expliciete uitleg: ze mag zich niet voor niksDame noemen. Na een Oscar, meerdere Emmy's en BAFTA's mocht Dame Mirren er deze week een Tony Award op haar naam bijschrijven, voor haar ijzersterke acteerwerk in toneelstuk The Audience. Alsof het niks is.

In The Audience speelt ze Koningin Elizabeth, een rol die ze inmiddels aardig in de vingers heeft. Ook in Elizabeth I, The Queen en Elizabeth IIbeklom ze de troon van Hare Majesteit.

Voordat Mirren zich aan koninginnenrollen waagde, was het al duidelijk dat haar een glorierijke acteercarrière wachtte: als piepjong meisje stond ze op het schooltoneel, later belandde ze bij het National Youth Theatre en de Royal Shakespeare Company. Tenslotte bereikte ze het West End-podium, wat haar doorbraak betekende. Het was meteen haar entree voor prominente films en televisieseries: met een hoofdrol inPrime Suspect stal Mirren definitief onze (Hollandse) harten.

Nu nog op de verlanglijst? Een Grammy, aldus Mirren. 'Met zingen ga ik 'm niet winnen, dus ik moet maar een audioboek inspreken.' 

> Bekijk hieronder hier haar keurige acceptance speech

> En hieronder de opening van de Tony Awards - aanrader