Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week een pluim voor Naomi Campbell, die in de bres springt voor gekleurde modellen.

Dat Naomi Campbell met haar glansrijke modellencarrière al behoorlijk wat pluimen heeft binnengehaald, spreekt. Bazaar doet er nog een pluim bij. Campbell weigert namelijk te stoppen met modellenwerk en de reden erachter vinden we pluimwaardig.

Campbells catwalkrentree kunnen we voorzichtigaan nobel noemen: als veteraan in de modellenwereld schiet ze jonge, gekleurde modellen te hulp. 'De modewereld moet meer divers worden op het gebied van huidskleur,' zegt ze in gesprek met fotograaf Nick Knight.

Campbell komt als geroepen, want gekleurde modellen kunnen wel wat hulp gebruiken. En zeker die van háár – want: iconisch, legendarisch, groot netwerk. Volgens het supermodel telden modeshows uit 2014 slechts 6.8% aan gekleurde modellen. Als veteraan in de modellenwereld voelt ze zich verantwoordelijk om campagne te voeren voor gekleurde modellen die nog maar net komen kijken. 'Wij hebben niets meer te verliezen, maar de jonge garde wel.'

Er worden vervolgens flink wat klappen aan de modewereld uitgedeeld: 'Ze willen hun idealen niet veranderen en staan maar weinig open voor het idee eens een mooie vrouw met kleur te boeken.' Ze is bang dat haar succesverhaal slechts een trend was. 'Sommige ontwerpers hebben een stap terug gedaan: ze gebruiken zelfs helemaal geen donkere meisjes meer. Het is, dat moge duidelijk zijn, een gesprek dat gevoerd moet worden.'

En zo is het, Naomi. 

>> Dit is Jenna Lyons