Misschien is er vier dagen na de publicatie al eindeloos veel over geschreven, maar tegelijkertijd kan er nooit genoeg over geschreven worden. Vandaar dat we deze week geen Woman of the Week kiezen, maar 37 Women of the Week: de 35 vrouwen die bereid waren in New York magazine te getuigen dat ze misbruikt werden door Bill Cosby en de twee vrouwen, reporter Noreen Malone en fotografe Amanda Demme, die tekenden voor tekst en beeld.  

Op de cover zien we 35 prachtige vrouwen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden, met één grote gemene deler: ze werden allemaal, merendeels gedrogeerd, gedwongen om seks te hebben met Bill Cosby toen ze een jaar of twintig waren. Jong, ambitieus en goedgelovig waren ze. En onder de indruk van Cosby, die ze uitnodigde met de smoes dat hij ze kon helpen bij hun carrière, en ze – in de ridicule veronderstelling dat hij deed wat de vrouwen diep van binnen wensten – verdovingspillen toestopte om ze vervolgens in willoze staat te verkrachten.

Zijn slachtoffers, in totaal nog veel meer dan de 35 coverdames, schaamden zich er al die tijd voor om het te vertellen, en gaven soms vooral zichzelf de schuld. De enkeling die uit de school durfde te klappen werd niet geloofd, want: hallo, Cliff Huxtable! De grappige, goeiige huisvader uit de immens succesvolle Cosby Show, die kon toch geen boeman zijn? Behalve met ongeloof kregen zijn slachtoffers te maken met scepsis en zelfs met dreigementen, wat droef illustreert hoe machtig Cosby was, en hoe machteloos zijn prooien.

Voordat we het hele artikel gaan navertellen: je kunt het hier in zijn geheel vinden.

Op deze plek rest ons slechts een staande ovatie voor de 35 dappere dames die Bill en de rest van de wereld nu wel recht in de ogen durven kijken, en een gezicht geven aan alle andere misbruikte vrouwen die de kracht (nog) niet hebben om daarvan te getuigen.

Diepe, diepe buiging tenslotte voor het team van New York magazinedie deze productie bedacht en uitvoerde, de vrouwen integer en waardig portretteerde en de ijzersterke cover maakte met de 36e lege stoel. Zet die Pulitzerprijs maar vast klaar.